Home » VIDEO: Promocija knjige “STEGA EGA!” Taiba Spahića

VIDEO: Promocija knjige “STEGA EGA!” Taiba Spahića

Iz štampe je izašla nova knjiga autora Taiba Spahića pod naslovom STEGA EGA. To je njegova šesta zbirka pjesama koja na refleksivan način ukazuje na sve izazove globalnog života ljudi, posebno u uslovima opterećenim značajnim raslojavanjem i elitizacijom tranzicijskog društva. Autor na sebi svojstven način pokazuje kako je čovjek kao puka šifrirana koordinata u Univerzumu stegnut do krajnjih granica svoga ‘ega’, što iz njega na neprirodan način istiskuje divljinu nekontroliranog ‘ida’. Izdavač knjige je BZK ‘Preporod’ Zenica, a štampana je u Štampariji PLANJAX PRINT Tešanj.

Danas kada je svijet opterećen globalnonim sigurnosnim izazovima, među kojima je, iznenada, pandemija koronavirusa postala sigurnosna prijetnja broj jedan, ljudi su postali ovisnici od virtualnih komunikacija putem društvenih mreža, te kreiranja svojih često neprincipijelnih stavova putem društvenih internet foruma. To predstavlja njihovo svojevrsno otuđivanje od stvarnih događanja i ljudi, te autor Spahić svojim stihovima pruža mogućnost da se oni vrate svojim sociološkim i kulturološkim identitetima i da zavire u čudesni svijet književnosti.

Inače, autor Taib Spahić, prof.dr.sc sigurnosti, autor je i dvanaest stručnih i naučnih knjiga, kao i više od trideset stručnih radova iz ove oblasti.

Svojevrsna i prva promocija zbirke pjesama STEGA EGA bila je na BHT 1 čiji video-link je u prilogu.