Home » Vijeće Evrope zabrinuto zbog izostanka podrške kulturnim institucijama i organizacijama BiH

Vijeće Evrope zabrinuto zbog izostanka podrške kulturnim institucijama i organizacijama BiH

East West Centar, Sarajevo Film Festival, Internacionalni teatarski festival MESS, Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi, Bosansko narodno pozorište Zenica, Međunarodni festival plesa Balet Fest i Međunarodni festival klasične muzike SVEM, primili su pismo iz Generalnog direktorata za demokratiju Vijeća Evrope u Strassbourgu, prenosi bh. novinska agencija Patria.

– Zabrinuti smo zbog vaše obavijesti da je više važnih i dugotrajnih kulturnih programa od velike međunarodne, regionalne i simboličke vrijednosti za cijelu BiH i za Evropu, dovedeno u tešku finansijsku situaciju zbog izostanka podrške Ministarstva za kulturu. Neki od ovih programa, kao što su Sarajevo Film Festival, Sarajevska zima i Ars Aevi, imaju dugogodišnju saradnju sa Vijećem Evrope  – navodi se.

U pismu se dalje kaže da će Vijeće Evrope razmotriti dalje korake u razjašnjavanju ove situacije.

Podsjećamo, predstavnici ovih kulturnih institucija uputili su pismo i drugim međunarodnim institucijama OSCE-u, UNESCO-u, UNDP-u, diplomatskim predstavništvima, EU ambasadorima zbog raspodjele novca ministrice kulture i sporta FBiH Zore Dujmović čime je značajno oštetila bh. kulturu i svjetski prepoznate manifestacije.

– Pokušaj uništenja najaktivnijih institucija i organizacija kulture koje su izuzetno prihvaćene u BiH, regionu, Evropi i svijetu, jeste veoma opasan, i može imati katastrofalne posljedice za društvo u BiH. U cilju razvoja multikulturalnosti, a protiv radikalizma; u cilju internacionalne pozicije BiH a protiv izolacije i provincijalizacije, u cilju očuvanja kulturnih vrijednosti i poticaja edukacije i u cilju očuvanja slobode govora i slobode izražavanja, tražimo od ovih institucija hitnu akciju sprečavanja uništavanja dokazane profesionalne internacionalne kulture u BiH – navedeno je u pismu.

NAP

Tags