Home » Vijeće ministara o Popisu stanovništva: Neka se dogovore statističke agencije

Vijeće ministara o Popisu stanovništva: Neka se dogovore statističke agencije

Vijeće ministara BiH pozvalo je nadležne statističke institucije u BiH da ulože dodatne napore kako bi se postigao dogovor oko objave rezultata popisa u skladu s postavljenim rokovima, no sve je izvjesnije da to toga neće doći, piše bh. novinska agencija Patria.

U srijedu je održan sastanak Centralnog popisnog biroa koji je okončan bez dogovora. U ponedjeljak je zakazan novi sastanak, ali izvori Patrije tvrde da ni tada dogovora neće biti iako ističe rok za usvajanje ključnog dokumenta „Jedinstveni program obrade popisne građe popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013.“

Osnovni problem je što Zavod za statistiku RS ne želi raditi po preporukama IMO-a i EUROSTAT-a da se pitanje 40 (mjesto rada i školovanja) ne uzima kao uslov za izvođenje statusa nerezidentnog  stanovništva.

Zavod iz RS-a zahtijeva da se ovo pitanje ipak koristi za nerezidentno stanovništvo što je u suprotnosti sa preporukama IMO-a ali i Zakonom o popisu.

Agencija za statistiku BiH i Federalni zavod za statistiku podržali su preporuke IMO-a.

Iz Delegacije EU naveli su da popis stanovništva treba biti finaliziran i rezultati objavljeni bez daljnjeg odgađanja.

– Popis stanovništva je važan ne samo u kontekstu procesa evropskih integracija nego je ključan i za ekonomso i socijalno planiranje.

Također, nesposbnost rukovodilaca statističkih agencija i zavoda dovela je do toga da se narušava uged BiH, a postavlja se i pitanje njihove krivične odgovornosti za neobjavljivanje rezultata Popisa koji je koštao 56 miliona KM.