Home » Vijećnici nisu potvrdili izbor zamjenskog člana Gradske izborne komisije Zenica iz reda ostalih

Vijećnici nisu potvrdili izbor zamjenskog člana Gradske izborne komisije Zenica iz reda ostalih

Gradsko vijeće Grada Zenica (GVGZ), na hitno sazvanoj sjednici, nije potvrdilo izbor Sande Alispahić iz reda ostalih za zamjenskog člana Gradske izborne komisije Grada Zenica (GIKGZ).

Naime, nakon što Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) prošlog mjeseca nije ovjerila izbor prvobitno predloženog zamjenskog kandidata iz reda ostalih Dine Pašalića, CIKBiH naložio je GVGZ-a da predloži novog kandidata za popunu GIKGZ-a.

Kandidatkinja Alispahić nije dobila potrebnu većinu glasova, odnosno za njen izbor glasalo je samo 15 od 31 vijećnika.

-Danas imamo kandidata koji uopšte nije bio na listi kandidata – kazao je vijećnik SDA Šerif Patković.

On je istakao kako je na listi kandidata koji su se prijavili na javni poziv bilo i boljih kandidata od predloženog Pašalića te je postavio pitanje na osnovu čega je onda danas predložena kandidatkinja Sanda Alispahić.

  Premijer ZDK-a Bašić otkrio kome će biti povećane plate, ulaganja i poticaji

Predsjedavajući Mirza Husetić obrazložio je kako, na osnovu odredaba CIKBiH, za zamjenskog člana može biti imenovana i osoba koja se nije prijavila na javni konkurs. Alispahić, ipak, nije dobila podršku dovoljnog broja vijećnika pa je ta pozicija zamjenskog člana GIKGZ-a još uvijek nepopunjena.

CIKBiH potvrdio je, međutim, sa spiska predloženih kandidata izbor preostala dva predložena člana GIKGZ- Muamera Kovača iz reda bošnjačkog te Ivane Đukić iz reda hrvatskog naroda, koji su izabrani na osnovu javnog konkursa, putem kojeg je bio izabran i Dino Pašalić.

Kovač je izabran i za predsjednika GIKGZ-a.