Home » Vijećnici se međusobno optužuju zbog neodržavanja sjednice Gradskog vijeća Zenice

Vijećnici se međusobno optužuju zbog neodržavanja sjednice Gradskog vijeća Zenice

U četvrtak, 14. jula, trebala je biti održana 26. sjednica Gradskog vijeća Grada Zenica sa samo jednom tačkom i to Vijećnička pitanja i inicijative.

Nakon što na početku sjednice nije bilo potrebne većine za usvajanje Dnevnog reda, ista je prekinuta. Prvi o ovome su se oglasili iz SDA stranke poručivši da “aktuelna većina u Gradskom vijeću Zenica, koju čine ZI-KF, NiP i SDP, nastavlja s kršenjem normi i propisa koji reguliraju rad ovog predstavničkog tijela. Današnja 35. sjednica Vijeća zakazana je suprotno Statutu Grada Zenica i Poslovniku o radu Gradskog vijeća, baš kao što je ranije aktuelna većina, suprotno propisima i demokratskoj praksi, onemogućila da se na dnevnom redu nađu vijećnička pitanja i inicijative”.

– Sjednicu je obilježilo sramno i bahato ponašanje Kenana Uzunovića, predsjednika Kluba vijećnika “Zeničke inicijative-Fuad Kasumović”, koji je javno s govornice vrijeđao i prijetio vijećnicima SDA da sjednica sa vijećničkim pitanjima i inicijativama nikad neće biti zakazana, a sa psovkama i uvredama je nastavio i u holu ispred sale Gradskog vijeća – poručuju iz SDA Zenica.

O ovome se putem Facebooka oglasio upravo i Uzunović.

– Još jednom smo svjedočili neviđenoj sramoti i licemjerju politike SDA, čiji vijećnici nisu željeli podržati dnevni red na kojem je bila predložena samo jedna tačka i to vijećnička pitanja i inicijative. Iskrene želje i namjere, kao i borbe, za bolji život građana davno je nestalo. Maćehinski odnos prema građanina odavno je, također, izašao na vidjelo zbog čega je SDA doživjela najveći poraz i to na posljednjim Lokalnim izborima, a identičan scenarij im se smiješi i na nadolazećim Općim izborima – poručuje Uzunović.

Od vijećnika se oglasio i Almir Babajić koji je kratko samo prokomentarisao da je “neiskusno od ‘većine’ očekivati od opozicije, kakva je SDA, da bilo šta podrži i oslanjati se na njihove glasove. Postojalo je nekoliko načina da se danas ipak održi sjednica ali…”.

  Zenička i bolnica u Tešnju apeliraju na svijest stanovništva o potrebi darivanja krvi

Zbog neodržavanja sjednice putem Facebooka je pisao i Faruk Hodžić koji je istakao da su “vijećnicima već odavno, nezakonito, ukinuta zakonska prava na podnošenje vijećničkih inicijativa i pitanja koja su osnovni vid i “alat” djelovanja izabranih vijećnika koji na taj način artikulišu potrebe građana koji su ih izabrali! Na to smo ukazivali mnogo puta i ovaj put najavljujemo prijavu CIK-u!”

– Sjednicu su, nezakonito, sazvali dan ranije, uvidom u odgovorene inicijative, na samo 1 incijativu vijećnika SDA su odgovorili, a samo ja sam ih podnio pet u zadnjih par mjeseci i postavio par pitanja koje su mi naši građani uputili da bi se riješili njihovi problemi. Pa valjda je to bit Gradskog Vijeća, gradonačelnika i Gradske uprave?! O kojem nivou manipulacije, drskosti i nebrige o građanima Zenice se radi, govori i moja inicijativa iz februara, a riječ je o našoj djeci koja imaju deformitete kičme i kojima treba stručna pomoć. Nisu se udostojili ni na tu inicijativu da odgovore, a kamoli da je sprovedu u djelo. O čemu onda mi ovdje pričamo?! – pita se Hodžić i dodaje:

– I onda žele da im mi, kao opozicija, njima koji su “VLÖST” držimo kvorum i omogućimo višesatno izlaganje i likovanje nad “njihovim” inicijativama i pošaljemo iskrivljenu sliku u javnost?? E neće moći ovaj put. Objasnite građanima i građankama zašto vaša većina nije prisustvovala sjednici, izgleda da im nije stalo do građana Zenice?!

Izvor: zenit.ba