Home » ViK Zenica počinje rekonstrukciju kompletne svoje infrastrukture

ViK Zenica počinje rekonstrukciju kompletne svoje infrastrukture

Javno preduzeće “Vodovod i kanalizacija” Zenica (JPViK) potpisalo je danas ugovor o konsultanatskim uslugama s konzorcijom koji predvodi “IC Consulenten Ziviltechiker” iz Beča, a u kojem su još i “Sachsen Wasser” iz Leipziga te “Zavod za vodoprivredu” iz Sarajeva, kojeg je u ime ovog konzorcija potpisao Andreas Wohrlab.

Sastanak s predstavnicima konzorcija
Sastanak s predstavnicima konzorcija

Konzorcije će s ViK-om implementirati na području grada Zenice 21,5 miliona KM vrijedan projekt “Vodosnadbijevanje i odvodnja BiH II”, za koji je KfW banka dodijelila kredit od 9,5 miliona KM i 1,5 miliona KM grant sredstava, a Vlada Konfederacije Švicarske, preko “SECO”, svoje organizacije za ekonomski razvoj, dodatnih 10,5 miliona KM.

Dugoročna stabilnost ViK-a
Dugoročna stabilnost ViK-a

Projektom je, kako je istakao direktor ViK-a Ekrem Kahriman, predviđeno unapređenje kompletne vodovodne i kanalizacione infrastruke ovog preduzeća.

– Ulaganja predstavljaju krakoročne mjere prema našem Master planu, za period do 2035. godine, a kratkoročno za period do 2018. U ovom, kratkoročnom periodu, preko 70% ulaganja bit će izvršeno u objekte i infrastrukturu javnog vodosnadbijevanja, odnosno u objekte čiste vode.

U srednjoročnom periodu, do 2025. godine, planirana su značajnija ulaganja u infrastrukturu odvodnje u gradu Zenici. Dugoročni plan,
do 2035. godine, predviđa i izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, kako bi se zaštita okoline i zdravlja ljudi u Zenici podigli na nivo kakav je u državama članicama Evropske unije- kazao je Kahriman.

Projekat, uz već započeti projekat “Plava voda”, predstavlja jedan od dva velika projekta koje će finansirati ViK te kojim će, mada ni sada nema problema sa snabdjevenošću vodom u Zenici, osigurati i dugoročno stabilno i samoodrživo vodosnadbijevanje i odvodnju.

Redakcija