Home » Više od 820.000 KM za projekte turizma i ženskog poduzetništva u ZDK

Više od 820.000 KM za projekte turizma i ženskog poduzetništva u ZDK

Vlada Zeničko-dobojskog kantona donijela je dvije odluke o dodjeli subvencija iz Programa subvencija za razvoj privrede za 2022. godinu i to po javnim pozivima namijenjenim subvencioniranju projekata turističke infrastrukture i podršci razvoja ženskog poduzetništva.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na prijedlog Ministarstva za privredu, donijela je dvije odluke o dodjeli subvencija ovog ministarstva iz Programa subvencija za razvoj privrede za 2022. godinu – Odluku o odobravanju i dodjeli sredstava po Javnom pozivu namijenjenom subvencioniranju projekata turističke infrastrukture i suprastrukture te Odluku o odobravanju i dodjeli sredstava po Javnom pozivu namijenjenom podršci razvoja ženskog poduzetništva.

Kako je rekao ministar za privredu Zlatko Jelić, odluka o subvencioniranju projekata turističke infrastrukture i suprastrukture “teška” je 501.954,00 KM, a subvenciju je dobilo 29 subjekata, među kojima je 9 općina i gradova, četiri udruženja i 16 privrednih subjekata.

  Elmir Duvnjak, vijećnik NES-a u GV Zenica: Ko i zbog čega štiti preduzeće ALBA Zenica d.o.o?

“Općine su mogle aplicirati sa jednim projektom, a maksimalan iznos je 30.000,00 KM. Maksimalan iznos za udruženja je 10.000,00 KM, dok je za gospodarske subjekte, njih 16, maksimalan iznos sredstava bio 20.000,00 KM. Gospodarskim subjektima su odobrena sredstva za poboljšanje turističke usluge i opremanje ugostiteljskih objekata opremom i inventarom”, rekao je ministar Jelić.

Kada se radi o podršci razvoja ženskog poduzetništva, naveo je da je odlukom izdvojeno 322.250,00 KM, a sredstva za refundaciju doprinosa do najviše osam mjeseci za vlasnicu i jednu radnicu, odnosno dvije radnice, u maksimalnom iznosu do 4.000,00 KM, dobila su 122 privredna subjekta.