Home » Visoka izaslanstva njemačkog ministarstva obrane i oružanih snaga posjetila MO i OSBiH

Visoka izaslanstva njemačkog ministarstva obrane i oružanih snaga posjetila MO i OSBiH

Ministar obrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić, sa zamjenikom za politiku i planove Mijom Krešićem, primio je danas u službenu posjetu izaslanstvo ministarstva obrane Savezne Republike Njemačke, na čelu s parlamentarnom državnom tajnicom  Siemtje Möller.

Istovremeno, u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu, načelnik Zajedničkog stožera OS BiH general-pukovnik Senad Mašović, sa zamjenikom za resurse general-bojnikom Gojkom Kneževićem, u službeni je posjet primio načelnika obrane SR Njemačke generala Eberharda Zorna.

na sastancima je razgovarano o vojnoj suradnji dviju zemalja, bh. putu ka europskim i euroatlantskim integracijama, dosadašnjem i budućem doprinosa oružanih snaga dviju zemalja u operacijama potpore miru, kao i značaju EUFOR-ove misije Althea u BiH. Razgovaralo se i o aktuelnoj sigurnosnoj situaciji u Europi te njenom utjecaju na Bosnu i Hercegovinu i ostale zemlje zapadnog Balkana, posebno u kontekstu rata u Ukrajini.

Podžić je izrazio zahvalnost parlamentarnoj tajnici Möller na različitim projektima kojima Vlada SR Njemačke pomaže MO i OSBiH, ukučujući i školovanje pripadnika OSBiH na njemačkim vojnim školama, kao i suradnju na području verifikacije i kontrole naoružanja. On je posebno istaknuo da je SR Njemačka značajan donator za MO i OSBiH, s naglaskom na uređenja infrastrukture na nekoliko vojnih lokacija, u vrijednosti od 1,1 milijun eura, što je projekt čija je raelizacija u pravo u tijeku.

Gosti iz Njemačke izrazili su potporu BiH na njenom euroatlantskom putu. Posebno je pozdravljena činjenica da je Bosni i Hercegovini konačno dodjeljen status zemlje kandidata za članstvo u Europskoj uniji, što mapira BiH kao perspektivnu zemlju i šalje poruku da je država ostvarila određenu razinu političke ekonomske i pravne stabilnosti.

Sastanku u Ministarstvu obrane BiH, nazočili su i pomoćnik ministra obrane BiH za međunarodnu suradnju Zoran Šajinović i šef Kabineta minista obrane BiH Kemal Korjenić, saopćeno je izUreda za odnose s javnošću MOBiH.