Home » Visoki nameti i cijene komunalija uništavaju hotelijere

Visoki nameti i cijene komunalija uništavaju hotelijere

Parafiskalni nameti, visoke cijene komunalnih usluga, dodatni su problemi koji pogađaju jednu od najsnažnijih privrednih grana naše zemlje.

Ugostiteljstvo i hotelijerstvo predstavlja jednu od snažnijih privrednih grana Bosne i Hercegovine.

Unatoč tome, kao i ostatak privrede u BiH, firme u ovom sektoru se susreću sa problemom nesolventnosti i nedostatka novca. Prema podacima koje je objavila agencija LRC, najveći broj likvidacionih postupaka u prva tri mjeseca 2016. godine otvoren je u djelatnosti restorana i ostalih objekata za pripremu i usluživanje hrane poput pojedinih hotela. No, ono što je apsurd je činjenica da upravo ova oblast ima visok stepen naplativosti usluga, a posljednjih godina prisutan je i dolazak velikog broja turista. Kako je za Faktor izjavio predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH Amir Hadžić, ne plaćaju se sve usluge u gotovom novcu, nekad su i virmanska plaćanja sa kojima se kasni.

– Osim toga, veliki problem je ogromna ponuda i veoma slaba potražnja. Parafiskalni nameti i visoke cijene komunalnih usluga, također guše ugostiteljstvo i turizam. Sve to dovodi do nelikvidnosti i nesolventnosti – precizirao je naš sagovornik.

Spomenuo je i probleme sa PDV-om i rekao da su fabrike koje proizvode i izvoze robu oslobođene plaćanja PDV-a u pojedinim slučajevima, dok hoteli koji također izvoze usluge nisu. Profesorica marketinga na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Vesna Babić-Hodović pojašnjava da stepen naplativosti kod hotela i restorana direktno zavisi od tržišta.

– Kod hotela je veoma bitan stepen popunjenosti kapaciteta. Ove usluge naplaćuju se direktno, međutim neiskorištene kapacitete prate i troškovi. Cijena usluge, profil kupaca, popunjenost kapaciteta su jedni elementi, dok su drugi elementi troškovi neiskorištenih kapaciteta, broj zaposlenih, odnosno da li je radna snaga efikasno raspoređena – navela je Babić-Hodović.

Amir Hadžić kaže da su na potražnju nedavno utjecale i neke neprimjerene izjave u javnosti.

– Prije nekoliko mjeseci izjave o tome da se za Novu godinu sprema teroristički napad u Sarajevu dovele su do toga da je samo iz Slovenije i Hrvatske otkazano 6.000 rezervacija – spomenuo je Hadžić.

(K. Silajdžija/Faktor.ba/Foto: M. Živojević)