Home » Visoki predstavnik izrazio punu i nedvosmislenu podršku Centralnoj banci BiH

Visoki predstavnik izrazio punu i nedvosmislenu podršku Centralnoj banci BiH

Visoki predstavnik Christian Schmidt posjetio je danas Centralnu banku Bosne i Hercegovine i razgovarao sa guvernerkom Jasminom Selimović pri čemu je izrazio punu i nedvosmislenu podršku svog ureda Centralnoj banci, istakavši da su stabilnost i nezavisnost te institucije u interesu svih građana Bosne i Hercegovine i zemlje u cjelini.

Selimović je zahvalila na podršci međunarodne zajednice Centralnoj banci Bosne i Hercegovine, te naglasila da je uloga te institucije u procesu evropskih integracija, naročito u slučaju otvaranja pregovora Bosne i Hercegovine sa Evropskom unijom, od izuzetnog je značaja.

S tim u vezi, Centralna banka Bosne i Hercegovine će nastaviti raditi na jačanju institucije i očuvanju stabilnosti monetarnog sistema Bosne i Hercegovine kao jednog od ključnih faktora u procesu jačanja bh. ekonomije i predstojećih evropskih integracija.

Guvernerka je posebno istakla projekt uključivanja Bosne i Hercegovine u Jedinstveno područje plaćanja u eurima (SEPA), u koji su uključene zemlje zapadnog Balkana, i za koji Centralna banka Bosne i Hercegovine ima podršku EU. U tom procesu, Centralna banka Bosne i Hercegovine kontinuirano provodi aktivnosti na pripremi i izgradnji potrebne infrastrukture i učestvuje u svim aktivnostima sa ostalim institucijama u Bosni i Hercegovini.

Visoki predstavnik poželio je uspjeh guvernerki Selimović u radu i vođenju jedne od najznačajnijih državnih institucija, saopćeno je iz CBBiH.