Home » Visoko: Uzalud vam trud privrednici i glasači

Visoko: Uzalud vam trud privrednici i glasači

Visoko je prije nekoliko godina jedinstveno prvu bitku protiv Preventa dobilo, kada su namjere bile iste. Druga bitka je počela. Na jednoj strani su političke ulizice i podobni, te oni koji očekuju korist iz cijele priče. Na drugoj drugoj strani su oni obespravljeni, kojima smeta i postojeći smrad koji dolazi iz Preventa i koji sve što žele je ekološki čisto Visoko i što manje odlazaka na preglede u Kantonalnu bolnicu Zenica. Između jedne i druge strane su miljenici budžeta i uhljebljeni u javnom sektoru, sluge svakog režima, koji klimaju glavom i onda kad ne kontaju fol.

Suprotno volji lokalne zajednice, volji mještana Topuzovog polja, a posebno privrednih subjekata koji egzistiraju na području ove Mjesne zajednice, projekat “Izgradnje objekta prilagođenog regionalnom konceptu odlaganja komunalnog otpada” kako ga administrativno zovu, a kako bi zbunili javnost ili uprošteno, projekat nove spalionice sa prethodno obezbjeđenim svim preduslovima, kreće u svoju realizaciju.

U Visokom udomaćena firma “Saraj inženjering” d.o.o Sarajevo i  “E-NOVA” d.o.o Sarajevo su izradili investiciono-tehničku dokumentaciju i zagađenje može da počne.

Podsjećamo, iskustva iz drugih gradova i nisu baš sjajna, osobito ona recimo iz Travnika. Pretovarna stanica za otpad i nije nešto bez obzira koliko joj pokušali stvarno ime sakriti nekim zamjenicama. Na poziv mještana i privrednih subjekata koji egzistiraju na lokaciji gdje Općina ima namjeru da realizuje plan izgradnje “Centra za upravljanje otpadom” fotografisali smo potencijalni prostor koji bi služio za te svrhe i uvjerili se u svu njegovu negativnosti, osobito za privredne subjekte koji uveliko investiraju na ovom području, dok mještani ističu da bi zamišljeni “Centar za upravljenje otpadom” imao negativan uticaj i za primarnu djelatnost kojom se bave na ovom području, a to je poljoprivreda.

Prvobitni plan je bio saniranje Očaza i na postojećoj površini, njenom jednom dijelu sanirane plohe, da se izvrši izgradnja. Opravdanost ove odluke Općina vidi u tome da bi se nakon razvrstavanja otpada tek manje količine odvozile na regionalnu deponiju Mošćanica, a samim tim i smanjila godišnja budžetska izdvajanja za ovu svrhu. Međutim mještani MZ Zimča izrazili su sumnju i nepovjerenje u dobre namjere Općine pa se prešlo na plan “B”.

Uslijedio je odlazak u Konjic gdje su se mještani MZ Radovlje i Tujlići, njih pedesetak, upoznali sa radom jedne takve pretovarne stanice. Konzorcij u međuvremenu mijenja dio tehničke dokumentacije i predlaže se nova lokacija, Stočna pijaca ili k.č broj 52 KO Kraljevac. Opet se pristupili Javnoj raspravi u Općini. Međutim ovoga puta stiže zvanično protestno pismo Savjeta MZ Topuzovo polje i predstavnika firmi “PAK Rampart”, “Muzuri”, “Asfaltgradnja” i “ED-EN”.

Nakon ovog gesta Savjeta MZ Topuzovo polje i privrednika koji imaju firme na ovom području i koji zapošljavaju veliki broj radnika stiglo je u najmanju ruku interesantno reagovanje Općine. Predstavnici vlasti smatraju da su primjedbe nejasne i neutemeljene, a otišlo se i korak dalje pa je privrednicima spočitano da su i oni sami zagađivači prostora i da trenutno oko njihovih firmi postoje neuređeni otpadi sekundarnih sirovina!? Svjesno ili nesvjesno zanemarena je činjenica da ove firme čiji kapital se mjeri u milionskim iznosima imaju uredne sve potrebne okolišne i svake druge dozvole.

Zbog svega navedenog vlasnici privrednih subjekata sa područja Topuzovog polja najavili su tužbu protiv Općine Visoko. Pozivajući se pri tome i na negativne primjere iz gradova Tuzla, Travnik pa čak i Konjic koji je Visokom služio kao primjer, gdje se ovakav vid rješenja problema sa otpadom pokazao kao loš i finansijski neisplativ.

Sa druge strane Općina zanemaruje njihove razloge zbog čega ne bi Centar za upravljenje otpadom trebao biti u Topuzovom polju i nasuprot tome obznanjuje kako je obezbjeđeno već 200.000KM iz granta sredstava Fonda za zaštitu okoliša FBiH, te 30.000KM granta sredstava Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK. A uz sve to navodno je obezbjeđena i međunarodna donacija i kreditna sredstva Vlade Slovenije čime je finansijska konstrukcija za izgradnju CUO u potpunosti zatvorena.

Konjic kao loš primjer, karcinom kao realnost

  Indeks kvaliteta zraka najlošiji u Zenici, Visokom i Kaknju

Predstavnici izvršne vlasti Općine Visoko organizovali su svojedobno jednu ekskurziju koja je obišla slično postrojenje u Konjicu, što je trebao biti pozitivan primjer kako će isti projekat izgledati u praksi u Visokom.

Međutim …

U samo 400 do 500 metara vazdušne linije udaljenosti od centra grada Konjica, na lokalitetu “Repovački potok”, nalazi se deponija koja je ozbiljan zagađivač, iako su predstavljeni planovi i projekti ukazivali na sasvim drugo.

Naime, Općina Konjic se još 2012. godine obratila Ministarstvu trgovine, turizma i zaštite okoliša Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), radi dopuštanja izgradnje Centra za upravljanje otpadom (pogon reciklaže komunalnog otpada) na lokalitetu “Repovački potok”. Nadležno ministarstvo je potom odobrilo i dopustilo izgradnju Centra i to u vidu “pogona za reciklažu/sortiranje otpada i prostora za privremeno odlaganje otpada”. Za izgradnju navedenog Centra bilo je predviđeno pet miliona maraka, što je najavljivano kao kapitalni projekat Općine Konjic za 2012. godinu.

Međutim, umjesto izgradnje modernog i tehnički opremljenog prostora, rješenje donešeno od strane inspekcijskog organa Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša HNK ukazuje na “ozbiljno utvrđene nedostatke”. Najviše ugroženi su građani koji već tri godine trpe užasan smrad i trovanje, obzirom da se deponija nalazi u neposrednoj blizini centra grada.

U Federalnom parlamentu zastupnica BPS-a Alma Macić-Arnaut prema Federalnom Ministarstvu turizma i okoliša, uputila je inicijativa za utvrđivanje inspekcijiskog nalaza i preispitivanje rješenja, a u cilju zabrane ovakvog objekta na lokalitetu koji je smješten u urbanoj zoni grada. Nadati se da će konačna odluka biti u korist građana, ali za sada se može reći da je, prema riječima konjičana, najviše oboljelih od karcinoma u bolnici pod Bijelim brijegom, upravo iz Konjica. Građani sumnjaju da je to radi otrovne deponije koja je u njihovoj blizini.

Savjet MZ Topuzovo polje pokrenuo tužbu i upravni spor zbog Rješenja nadlažnog ministarstva, ali ko ih pita u Sjevernoj Koreji to ne važi

Savjet Mjesne zajednice Topuzovo polje je na svom sastanku održanom 08. 04. 2016. godine između ostalog razmatrao i Rješenje Federalnog ministarstva okoliša i turizma, a kojim se izdaje okolinska dozvola podnosiocu zahtjeva Općina Visoko, za izgradnju objekta prilagođenih regionalnom konceptu odlaganja komunalnog otpada (Centar za upravljanje otpadom – CUO) na parceli k.č.52/1 K.O. Kraljevac, Općina Visoko.

Tim povodom, a zbog opravdane zabrinutosti za zdravlje i život građana na navedenom sastanku su prisustvovali predstavnici mještana podružnice Muhašinovići, te predstavnik firme “Muzuri” d.o.o. Visoko, koji neposredno gravitiraju lokaciji na kojoj se planira započeti izgradnja CUO. Savjet MZ Topuzovo Polje se već ranije, u više navrata, a sve u cilju zaštite interesa i mišljenja građana koja se odnose na zdravlje i životnu okolinu, izjasnio protiv gradnje pomenutog Centra na području naše mjesne zajednice.

Postupajući u interesu mještana, Savjet MZ je dionio zaključak da se održi zbor građana kojim bi se još jednom izrazilo nezadovoljstvo građana izborom lokacije za navedeni Centar, te preispitale okolnosti koje su u konačnici dovele do izdavanja Rješenja za okolinsku dozvolu Općini Visoko.

Predstavnici mještana i privrednih društava: “Rampart” d.o.o., “Muzuri” d.o.o., Servis “Lombardini”, Hotel “Džale”, Benzinska pumpa “Džango”, “Auto red” d.o.o., Kamenoklesarska radnja “Suša”, Benzinska pumpa “Mirabel” d.o.o., Trgovinska radnja “Kaja”, Fast food “Kole”, “Ed-En” d.o.o. najavili su pokretanje upravnog spora, podnošenjem tužbe kod Kantonalnog suda u Sarajevu, u roku koji je predviđen Zakonom.

Očito je da aktuelnu vlast i njihove koalicione hamale ne zanima šira slika i stav javnosti pogotovo onih najugroženijih koji živi na ovom području. Najviše što možete u ovom trenutku jeste da ih zapamtite ko su i kako su glasali na Vijeću po pitanju vaših budućih odlazaka kod onkologa. S tim da je i to teže, jer lokalna sjevernokorejska televizija finansirana javnim novcem u privatne svrhe jedne političke skupine takve dijelove sjednice Vijeća u pravilu cenzuriše. A ako neko od lokalnih političarčića u cijelom ovom nakaradnom projektu i uzima neki tal, pošteno bi bilo da ga i sam potroši na bolničke pretrage u Zenici.

Viosoko.co.ba