Home » VITEZ: Ahmićani i bilbordom žele pobuditi svijest kod svjedoka zločina

VITEZ: Ahmićani i bilbordom žele pobuditi svijest kod svjedoka zločina

Klanjanjem akšam-namaza u gornjoj džamiji u Ahmićima, te projekcijom dokumentarnog filma o zločinu u Ahmićima, sinoć su započle aktivnosti na obilježavanju 23. godišnjice stradanja Bošnjaka u Vitezu, Ahmićima i Donjoj Večeriskoj.

Vjerski program u džamiji u Ahmićima
Vjerski program u džamiji u Ahmićima

Program se nastavlja večeras u Starom Vitezu, gdje je također predviđena projekcija dokumentarnog filma, a sutra nakon akšam–namaza u Donjoj džamiji u Ahmićima održat će se i mevlud u izvedbi hora Medžlisa IZ Sarajevo te predavanje koje će održati dr. Ferid ef. Dautović, glavni imam Medžlisa IZ Sarajevo.

Ove godine pored magistralnog puta M-5, na dionici između sela Ahmići i Šantići u općini Vitez, postavljeni su veliki plakati na kojima su ispisana imena i fotografije 116 ubijenih mještana Ahmića, a sa druge strane imena i fotografije 30 nestalih čija je sudbina i danas nepoznata. Ovo je kampnja koju je pokrenulo Udruženje „16. april“ iz Ahmića, kako bi se konačno rasvjetlila sudbina osoba koje su nestale nakon zločina u selu Ahmići 16. aprila 1993. godine od strane pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Kampanja je usmjerena prema komšijama i građanima Viteza.

-Ove smo se godine odlučili da uradimo bilbord pored glavnog puta M-5, da se bolje vidi naša poruka.To je molba našim susjedima, Hrvatima. Nadamo se da će im proraditi savjest, da na taj način olakšaju preživjelim da saznaju gdje su nestali i ubijeni te da ih identifikujemo i dostojno ukopamo – kazao nam je Elvedin Kermo, predsjednik Udruženja „16. april“ Ahmići.

Centralno obilježavanje sjećanja na 116 nevino ubijenih civila, koje su 16. aprila 1993. godine ubili ekstremisti HVO, održat će se u subotu, 16. aprila. Program počinje u 12 sati u Starom Vitezu, a nastavlja se klanjanjem podne namaza u Ahmićima. Tada bi prvi puta trebala biti izvedena i ilahija pod nazivom „Ahmićka suza“, koju izvode horovi Gimnazije Visoko i Elči Ibrahim-pašine medrese iz Travnika.

Redakcija