Home » Vitez: Radionica o ustanovama za smještaj maloljetnika u sukobu sa zakonom

Vitez: Radionica o ustanovama za smještaj maloljetnika u sukobu sa zakonom

U organizaciji Institucije obudsmena/ombudsmana BiH i uz podršku UNICEF-a BiH u Vitezu se održava dvodnevna radionica o realizaciji preporuka Ombudsmena iz ”Analize stanja u ustanovama u kojima su smještenim maloljetnici u sukobu sa zakonom”.

Radionici prisustvuju predstavnici relevantnih institucija, ministarstava te direktori i predstavnici ustanova za smještaj maloljetnika u sukobu sa zakonom.

“Pred vama je Analiza na koju očekujemo primjedbe, sugestije i prijedloge rješenja kako da se preporuke što bolje i efikasnije realizuju, a već kroz koju godinu imaćemo i izvještaj o analizi u kojem ćemo vidjeti koliko smo bili uspješni u realizaciji preporuka. Cilj “Analize”je sasvim jasan: na jednom mjestu, u jednom dokumentu prezentovati i dati na uvid javnosti uopšte, ali prije svega stručnoj javnosti i državnim organima i institucijama koje se bave maloljetnicima u sukobu sa zakonom, trenutno stanje u svim ustanovama u BiH u kojima se nalaze.

S druge strane, trebalo je naći načina i kako djelovati na odgovorne u BiH da bi stanje u određenim ustanovama bilo poboljšano, što je projektni tim i uradio u završnom dijelu publikacije u kojem su definisane generalne preporuke Ombudsmana za ljudska prava BiH”, kazao je na početku radionice prof.dr.Ljubinko Mitrović, ombudsman BiH, dodajući kako publikacija predstavlja jasan putokaz šta svi akteri trebaju činiti u narednom vremenu kako bi poboljšali sveukupno stanje u ovom segmentu maloljetničkog krivičnog prava uz generalan zadatak da broj maloljetnika u sukobu sa zakonom bude što manji.

Pomoćnica Ombudsmana i jedna od autorica “Analize” Aleksandra Marin Diklić istaknula je kako će se radionica fokusirati na analizu, realizaciju pojedinačnih preporuka kao i generalne preporuke Ombudsmana upućene nadležnim.

“Želimo kroz zajednički rad doći do konkretnih prijedloga za što efikasniju realizaciju datih preporuka, identificirati eventualne prepreke u njihovoj realizaciji i doći do rješenja kako te prepreke zaobići. Ne želimo da se završi na “Analizi”, već da se proces nastavi i da od vas dobijemo mišljenja kako da se unaprijedi”, kazala ja Aleksandra Marin Diklić.

“Zadovoljstvo nam je da je radionica okupila ovoliki broj predstavnika relevantnih institucija sa zajedničkim ciljem da svi zajedno odemo korak dalje u odnosu na preporuke koje su date u Analizi, vaše kritike uz konkretne prijedloge rješenja su dobro došli”, kazao je Mario Tokić iz UNICEF-a BiH.

Izradu i izdavanje “Analize stanja u ustanovama u kojima su smještenim maloljetnici u sukobu sa zakonom” omogućeno je uz pomoć UNICEF-a kroz projekat “Pravda za svako dijete” kojeg podržavaju Vlada Švicarske i Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).

Tntportal.ba