Home » Vlada FBiH opet krši svoje Uredbe: Tuki za svjetski uspjeh 5.000, a FK Sarajevo 15.000

Vlada FBiH opet krši svoje Uredbe: Tuki za svjetski uspjeh 5.000, a FK Sarajevo 15.000

Iako Fadil Novalić, premijer FBiH, ali i drugi ministri u Vladi FBiH misle da njihove nezakonite odluke prolaze olako i bez velike pažnje javnosti, morali bi znati da mnoga udruženja, nevladin sektor, ali i mediji prate s pažnjom njihove poteze, a sigurno će doći vrijeme i „naplate“ svih sumnjivih odluka, piše novinska agencija Patria.

Tako Udruženje građana, dioničara-akcionara i udjeličara u društvima i investicijskim fondovima u BiH (UGDAU DIG U BIH) prati razvoj situacije i ukazuje na neregularnosti.

Pismo ovog udruženja upućeno Fadilu Novaliću i ministrici sporta i kulture Zori Dujmović i generalnom direktoru JP Elektroprivreda HZ HB Mostar Marinku Gilji raskrinkava radnje ovog trojca. Nakon nezakonite i skandalozne dodjele novca za kulturne manifestacije i institucije Dujmović je pokazala da ni u sportu neće poštivati zakonske propise.

Imajući u vidu da se prati rad Vlade FBiH i da se prati rad mnogih uprava Javnih preduzeća to smo učinili i 23.12.2015. i 23.3.2016. A zašto su ta dva datuma bitna?

Na 35. sjednici Vlade F BiH održanoj 23.12.2015. donesena je „Odluka o dodjeli nagrade FK Sarajevo za osvajanje titule prvaka Bosne i Hercegovine u fudbalu u BH Telecom Premijer ligi Bosne i Hercegovine u konkurenciji seniora za sezonu 2014/ 2015, i dodjeljuje se novčana nagrada u iznosu od 15.000 KM.”

Ova odluka je donesena na prijedlog ministrice sporta i kulture Dujmović (HDZ), a na osnovu „Uredbe o određivanju kriterija za dodjeljivanje nagrada sportistima, sportskim radnicima i sportskim udruženjima iz Federacije Bosne i Hercegovine za ostvarene vrhunske sportske rezultate na međunarodnim takmičenjima.”

Kakve veze BH Telecom Premijer liga BiH ima sa međunarodnim takmičenjem i zašto se Uredba i donosi i kojom utvrđuje da: „Nagrade se dodjeljuju državnim reprezentacijama, sportistima, sportskim udruženjima, sportskim radnicima, selektorima ili trenerima, za osvojene medalje na međunarodnim sportskim takmičenjima u olimpijskim i paraoolimpijskim sportovima.”

„Da se naježiš” kada vidiš da ministrica Zora Dujmović izjednačava BH Telecom Premijer ligu BiH sa međunarodnim takmičenjima iako FK Sarajevo po navedenoj Uredbi nema pravo na bilo kakvu nagradu, a na istoj toj sjednici Vlade na prijedlog ministrice, najbolji bh. atletičar Amel Tuka koji po navedenoj Uredbi ima pravo, zbog međunarodnih rezultata u disciplini trčanje na 800 metara dobija samo 5.000 KM.

Stara poslovica kaže: „Vidjela žaba gdje se konji potkivaju pa i ona digla nogu” a 23.3.2016. kako je objavljeno Gilja Marinko dao je FK Zrinjski 200.000 KM, a za Široki Brijeg neće ni da čuje, potvrđuje ovu poslovicu pa je Gilja Marinko vjerovatno u konsultaciji sa stranačkom kolegicom Dujmović i vidjevši njene postupke tako i postupio.

Ovakva Giljina odluka pokazuje da je daleko ideja “jedinstvenog Mostara”, a Gilja će morati objasniti zašto je u raspodjeli novca preskočen NK Široki Brijeg.

Kako navode pojedini mediji od osoba bliskih Upravi širokobriješkog premijerligaša, Gilja im se konstantno opravdava kako vrh stranke (HDZ BiH) ne dopušta da se bilo kakva sredstva uplate za klub iz Širokog Brijega, odnosno drugim riječima kazano i na taj način se potvrđuju sve učestalije glasine kako politika u Hercegovini nakon FK Velež želi na što niže grane “prizemljiti” NK Široki Brijeg, te tako sve važnije potencijalne sponzore u Hercegovini prisvojiti HŠK Zrinjskom kojeg vodeća stranka kod Hrvata već godinama sponzorira, dok s druge strane ne biraju sredstva da unište Velež i NK Široki Brijeg, realno gledano jedini klub koji u državi profesionalno radi i koji nikome nije dužan nijedne marke.

Kako navode iz  UGDAU DIF U BIH nadaju se da će ipak ova Vlada u svom mandatu ispraviti svoju grešku ili donijeti Uredbu po kojoj će ova raspodjela novca biti legalna i pravična.

NAP