Home » Vlada FBiH traži da Vijeće ministara privremeno zabrani izvoz peleta iz BiH

Vlada FBiH traži da Vijeće ministara privremeno zabrani izvoz peleta iz BiH

Vlada FBiH zatražit će danas na sjednici u Sarajevu, koje je u toku, da Vijeće ministara privremeno zabrani izvoz peleta iz BiH, saznaje portal “Avaza”.

Riječ je inicijativi Vlade FBiH, na prijedlog ministra trgovine Zlatana Vujanovića (SBB).

Kako saznajemo, Ministarstvo trgovine je, prateći odnose ponude i potražnje peleta, kao i kretanje cijene istog, konstatiralo da je situacija na tržištu peleta u Bosni i Hercegovini dostigla alarmantan nivo.

Naime, kako se navodi u informaciji, na evropskom tržištu evidentna je ogromna nestašica peleta, kojoj je od 2020. godine doprinijela pandemija COVID-19, a nakon toga je situacija dodatno pogoršana ratom u Ukrajini

Tržište peleta u Bosni i Hercegovini, naglašeno je, suočeno je sa enormnim skokom cijena. Podsjećamo, prošle godine cijena peleta kretala se po toni između 300 do 400 KM, a sada je već dostigla cijenu od 600 KM i više. Takva cijena dovodi građane, odnosno potrošače u vrlo nezavidan položaj.

  Zemljotres jačine 4,8 po Richteru uzdrmao Hercegovinu

– Imajući u vidu postojeća dešavanja sa rastom izvoza i cijenom peleta, što će zasigurno onemogućiti osiguranje dovoljne količine istog sa ekonomskim prihvatljivom cijenom za tržište Bosne i Hercegovine, samtramo potrebnim da Vlada Federacije BiH zatraži od Vijeća ministara BiH da donese privremenu mjeru, odnosno Odluku o privremenoj zabrani izvoza peleta iz Bosne i Hercegovine – stoji u informaciji vezanoj za alarmantnu situaciju na tržištu pelete.