Home » Vlada ZDK-a usvojila rebalans budžeta, omogućena isplata pomoći budžetskim korisnicima

Vlada ZDK-a usvojila rebalans budžeta, omogućena isplata pomoći budžetskim korisnicima

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na današnjoj telefonskoj sjednici, usvojila je izmjene i dopune Budžeta za 2022. godinu, čime su se stvorili preduslovi za isplatu jednokratne novčane pomoći zaposlenim u institucijama tog kantona – potvrdio je Feni ministar finansija Josip Lovrić.

Podsjeća da su zbog nemogućnosti da preraspodjelom neutrošenih sredstava iz budžeta ministarstava osiguraju potrebnih 9,3 miliona KM za isplatu ove pomoći, po Uredbi Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u iznosu od po 1.080 KM, morali raditi drugi ovogodišnji rebalans budžeta.

-Ovo je bila i jedina tačka dnevnog reda današnje telefonske sjednice Vlade. Prema ovim izmjenama i dopunama, Budžet ZDK-a će iznositi 497.427.000 KM. Osnovni razlog izrade rebalansa bila je mogućnost da se isplati jednokratna novčana pomoć, da se koliko-toliko ublaže inflatorni učinci na stanovništvo i na sve zaposlenike koji primaju plaću iz Budžeta ZDK-a – kazao je Lovrić.

U sastav rebalansa uvrštene su i “sve odluke o preraspodjeli sredstava”, a koje su usvojene poslije prvog rebalansa Budžeta.

-Danas usvojeni dokument odmah šaljemo prema Skupštini ZDK, koja je obavezna u toku iduće sedmice da održi sjednicu i usvoji rebalans te da nova Vlada, ukoliko se sutra imenuje, donese i Odluku o isplati jednokratne pomoći, jer znamo da je po Uredbi Vlade FBiH rok da se isplati do 31. decembra ove godine – naveo je Lovrić.

Nakon sutrašnje sjednice kantonalne skupštine koja bi trebala imenovati novu Vladu na čelu s mandatarkom Amrom Mehmedić, zasjedat će Kolegij Skupštine te će odrediti termin nove sjednice kako bi do kraja godine bio usvojen rebalans Budžeta za 2022., Odluka o privremenom finansiranju za prva tri mjeseca 2023. godine te finansijski planovi Zavoda zdravstvenog osiguranja i Službe zapošljavanja ZDK za narednu godinu.