Home » Vlada ZDK dala saglasnost za pokretanje studijskog programa tjelesni odgoj i sport na Filozofskom fakultetu u Zenici

Vlada ZDK dala saglasnost za pokretanje studijskog programa tjelesni odgoj i sport na Filozofskom fakultetu u Zenici

Vlada Zeničko-dobojskog kantona dala je saglasnost za pokretanje studijskog programa Tjelesni odgoj i sport na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zenici .

Kako je nakon sjednice Vlade rekao resorni ministar za obrazovanje Spahija Kozlić, konačnu odluku o pokretanju ovog studijskog programa, po postojećim procedurama, dat će i Skupština ZDK-a.

Pojasnio je da Nacrtom novog zakona o visokom obrazovanju saglasnost Skupštine ZDK više neće biti tražena, nego će odluke o pokretanju novih studijskih programa donositi Vlada ZDK.

-Radi se o četverogodišnjem studiju, sa 240 ESCT bodova. Predviđeno je da bude samofinansirajući, a što se vidi iz strukture studenata koji će biti upisani. Radi se o pet redovnih, 30 samofinansirajućih i pet vanrednih studenata, a procjena je da će finansijski biti isplativ s pet redovnih i 11 samofinansirajućih ili vanrednih studenata – istakao je Kozlić.

Postoji, kako je dodao, društvena opravdanost za pokretanje spomenutog studijskog programa, jer na području ZDK-a egzistira “više stotina sportskih klubova” pa će ti kadrovi biti uključeni u rad klubova.

Press služba ZDK