Home » Vlada ZDK: Milion KM za poslovne zone

Vlada ZDK: Milion KM za poslovne zone

Ministar za privredu Zeničko-dobojskog kantona Zlatko Jelić, u prisustvu premijera Miralema Galijaševića, potpisao je sa predstavnicima grada Zenice i osam općina na području ovog kantona ugovore o subvencioniranju troškova organizacije i izgradnje poslovnih zona u ukupnom iznosu od 828.746 KM.

Za izgradnju infrastrukture u poslovnim zonama sredstva su dodijeljena gradu Zenica (PZ “Zenica I”, 150.000 KM), općini Tešanj (PZ “Glinište”, 150.000 KM), općini Usora (PZ “Žabljak”, 150.000 KM), općini Žepče (PZ “Polja”, 101.800 KM), općini Maglaj (PZ “Liješnica”, 97.500 KM), općini Visoko (PZ “Ozrakovići”, 97.500 KM) i općini Doboj Jug (PZ “Matuzići”, 67.500 KM).

“Ove godine smo dali na raspolaganje jedan milion maraka, a u cilju stvaranja što povoljnijeg ambijenta u lokalnim zajednicama. Ono što me posebno raduje je da u pojedinim općinama, kao što je Tešanj, vrlo uspješno djeluju poslovne zone i ovo je način da sredstva od koncesija vratimo lokalnim zajednicama kako bi stvorile uslove za privlačenje domaćih i stranih investicija i otvaranje novih radnih mjesta. Mislim da je ovo dobar provjeren model koji ćemo primjenjivati i u buduće”, kazao je premijer Galijašević.

Općina Tešanj napravila je najveći iskorak u izgradnji i upravljanju poslovnim zonama. U toku je investicija u proširenje PZ “Bukva”, u kojoj već radi preko 3.000 radnika, a druga je investicija u razvoj PZ “Glinište”. U zoni “Glinište” je posljednjih godina uloženo preko 3 miliona KM, a sredstva koja je odobrila Vlada ZDK bit će uložena u izgradnju kanalizacione infrastrukture. Radovi su u toku i trebali bi biti završeni u narednih mjesec dana.

“U ovu poslovnu zonu općina Tešanj zajedno sa vladama ZDK i FBiH trenutno ulaže oko 1,5 miliona KM. To je neophodno jer imamo vrlo izražen interes investitora za otvaranje novih pogona i radnih mjesta”, kazao je načelnik općine Tešanj Suad Huskić.

AppleMark

Općina Visoko fokusirala se na razvoj Poslovne zone „Ozrakovići“, zoni sa carinskim terminalom smještenoj neposredno uz Koridor 5C, koja je i prije agresije bila veoma razvijena. Vlada ZDK ranije je za unapređenje cestovne infrastrukture odobrila 425.000 KM, tako da će uz novih 150.000 KM te 200.000 KM iz budžeta općine Visoko, u PZ „Ozrakovići“ ove godine biti uloženo 725.000 KM.

Potpisani su i ugovori o subvencioniranju troškova izrade projektne dokumentacije za PZ “Danac” u općini Olovo (10.000 KM) te PZ “Ekonomija Batvice” u općini Zavidovići (4.446 KM).

“Ministarstvo privrede se opredijelilo da ove godine općinama koje nemaju poduzetničke zone pomognemo sa izradom projektne dokumentacije, kako bi što prije izgradili svoje zone i time bitno unaprijedili ambijent za privlačenje investicija i otvaranje novih radnih mjesta”, kazao je ministar Jelić.

 

Press služba ZDK