Home » Vlada ZDK – Odobren dodatni novac zdravstvenim ustanovama u kantonu

Vlada ZDK – Odobren dodatni novac zdravstvenim ustanovama u kantonu

Vlada Zeničko-dobojskog kantona donijela je na današnjem zasjedanju nekoliko odluka o odobravanju dodatnih sredstava bolnicama i domovima zdravlja te za provođenje obavezne preventivne sistemske deratizacije u objektima i na površinama kojima upravlja ZDK.

Kantonalnoj bolnici Zenica odobreno je 175.000 KM za nabavku opreme za Odjel interne medicine sa hemodijalizom, Opća bolnica Tešanj za nabavku medicinske opreme dobit će 40.000 KM, domovi zdravlja Tešanj 25.000 KM, Vareš 8.180 KM te Zenica 49.890 KM.

– Ostali dio sredstava, do ukupne dogovorene vrijednosti sanitetskog vozila, finansirat će JU Dom zdravlja Zenica i ovo je primjer zajedničkog ulaganja i dobre saradnje ovog ministarstva i zdravstvene ustanove. Imamo i proces jesenje deratizacije, koji će raditi Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica. Ministarstvo zdravstva i Vlada ZDK, tako, nastavljaju sa praksom podržavanja svih naših ustanova i apsolutno sam siguran da će uz ovu podršku i kvalitetan rad zdravstvenih radnika, zdravstvo ZDK i u ovom periodu poslije Covida izaći na ‘zelene grane’ – kazao je ministar zdravstva Adnan Jupić.

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta i Vlada ZDK utvrdili su negativno mišljenje po inicijativi zastupnice u Skupštini ZDK-a Mirele Mateša Bukva o prijedlogu izmjene zakona o osnovnim i srednjim školama.

– Radi se inicijativi za ukidanje proljetnog raspusta. I ranije se vodila rasprava vezana za to, ali nije dobila potrebnu većinu. Istina, kada je u pitanju proljetni raspust to je i dio reformskih procesa u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja. Trenutno se nisu stekli uslovi da se mijenjaju zakoni u tom pravcu – kazao je ministar obrazovanja Spahija Kozlić.

  ZZO ZDK u prvih šest mjeseci uprihodio 109.219.373 KM, 12 posto više nego prošle godine

Navodi da su na doradu sa dnevnog rada današnje sjednice povučene dopune Pedagoških standarda za osnovne i srednje škole u ZDK. Promjene pedagoških standarda omogućit će osnovnim školama uvođenje produženog boravka, koji je kao pilot-projekt realiziran u pet osnovnih škola te je pokazao dobre rezultate.

– Tamo gdje smo imali produženi boravak, povećan je interes djece za upis u osnovne škole. Na ovaj način produženi boravak uvrstit ćemo u Pedagoške standarde za osnovnu školu te stvarati uslove da sve škole koje imaju potrebu i interes, posebice roditelji, da uvedu produženi boravak. Kada su srednje škole u pitanju, uvodimo mogućnost rekreativno-sportskih aktivnosti u đačkom domu. Znate da imamo jedan đački dom – Đački dom ‘Nedžad Ibrišimović’ u Zenici. Shvatili smo da je potrebno imati osobu koja će raditi s djecom, dakle učenicima srednjih škola. Hoćemo da rad i boravak te djece bude takav da imaju adekvatno riješene i sportsko-rekreativne aktivnosti, za što postoje uslovi – napomenuo je Kozlić.

Generalno su, ističe, puno uradili za taj dom. Instalacijom solarnih panela osigurali su svakodnevno toplu vodu za stanare, a sve su sobe opremljene i televizijskim prijemnicima pa će od naredne školske godine srednjoškolci imati mogućnost praćenja televizijskih sadržaja u svojim sobama.

Tags