Home » Vlada ZDK opredijelila dodatna sredstva za poticaje privredi

Vlada ZDK opredijelila dodatna sredstva za poticaje privredi

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je, na prijedlog kantonalnog Ministarstva privrede, razmatrala program utroška budžetskih sredstva na ime poticaja privrednim subjektima.

U skladu s kantonalnim budžetom Ministarstvo za privredu je planiralo realizaciju niza projekata i za te projekte su predviđena sredstva od 1.380.000 KM.

Dominantne aktivnosti koje će biti finansirane tim sredstvima su razvijanje poslovno preduzetničke infrastrukture, promocija poduzetništva i poduzetne kulture, sistem poticanja ‘start-up’ biznisa, poticaji za izvozno orijentirane aktivnosti investicija, podizanje kvaliteta turističke ponude, te sufinasiranje projekata koji su finansirani iz međunarodnih izvora.

“U program utroška ponovno smo uvrstili refundacije kamata na investicijske kredite. Taj program je bio aktivan u 2013. godini i mi smo ga vratili, s obzirom na to da postoji veliko interesovanje, a pokazalo se da je dobar program. Nadam se da će ovi programi korisnicima poticaja biti dodatni impuls za nova zapošljavanja, razvoj i sveukupni napredak privrede u Zeničko-dobojskom kantonu”, navodi kantonalni ministar za privredu Zlatko Jelić.

Ministarstvo za privredu predložit će detaljna uputstva o postupku i kriterijima za svaki program pojedinačno, a na taj način bit će osigurani uvjeti za objavljivanje javnih poziva za korištenje spomenutih sredstva od privrednih subjekata u 2017.godini.

akta.ba