Home » Vlada ZDK s KfW-om i Vladom FBiH potpisala ugovor o obnovi osam zgrada osnovnih škola

Vlada ZDK s KfW-om i Vladom FBiH potpisala ugovor o obnovi osam zgrada osnovnih škola

U sjedištu Vlade Zeničko-dobojskog kantona potpisan je ugovor sa njemačkim KfW-om za rekonstrukciju osam osnovnih škola na području tog kantona, koji će se finanansirati iz sredstava Revolving fonda za energetsku efikasnost Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Ministar prostornog uređenja FBiH Josip Martić kazao je kako je vrijednost ovog projekta 6.896.000 KM, od čega su polovina grant sredstava, a za ostatak novca “zadužuje se Vlada ZDK-a”.

-Zahvaljujem KfW-u koji će donirati 9,5 miliona eura za ove namjene. To je poklon njemačke vlade za ovu svrhu, za utopljavanje ovih zgrada i za njihovu energetsku učinkovitost. Ovo je danas samo prvi potpis u ZDK-u, a ministarstvo preko svoje implementacijske jedinice, nastavlja dalje – na ostalim kantonima i županijama. Ovo je nastavak jedne dugogodišnje saradnje s Ministarstvom, odnosno s Federalnom vladom. Mi smo proteklih godina implementirali 66 projekata rekonstrukcije škola i zdravstvenih ustanova u ZDK, koji je za ove svrhe ‘povukao’ blizu 19 miliona KM – kazao je Martić.

On je najavio kako će u narednom periodu ugovori biti potpisani i s drugim kantonima/županijama, koji sudjeluju u ovom projektu, kojeg Vlada FBiH implementira posredstvom Union banke.

Ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK-a Draženka Subašić izrazila je zadovoljstvo što su potpisali ugovore za rekonstrukciju pet škola u Zavidovićima, dvije u Zenici te jednoj u Kaknju.

-Ono što je bitno naglasiti, da su čak tri škole područne Cilj i intencija Vlade ZDK, a imali smo razumijevanje KfW-a i Federalnog ministarstva, da upravo omogućimo na jednak način dobre uslove za školovanje naše djece. Da oni ostanu u svojim mjestima i da se školuju… KfW je htio da pomogne škole u opštinama, koje su, po njihovim statističkim mjerenjima, slabijeg socijalnog stanja tako da je to razlog zašto je odabrano ovih pet škola u Zavidovićima – kazala je Subašić.

Činjenica je, kako je navela, da ove škole ne bi mogle aplicirati na regularne fondove energetske učinkovitosti, upravo iz razloga što ne zadovoljavaju kriterije stambene gradnje, broja korisnika…

-Ali, evo upravo postoje fondovi koji su uzeli u obzir i te ustanove – naglasila je Subašić, koja je izrazila nadu da će svi školski objekti potpuno biti rekonstruisani do početka školske godine 2025./2026. godine.

Radovi bi, najavila je, trebali početi već s jeseni ove godine.

Osim energetske efikasnosti, u školama će biti urađene i neke strukturalne mjere koje se odnose na funkcionalnost i veći komfor škola. ZDK je, podsjetila je Subašić, u proteklom periodu učinio mnogo toga, kada je u pitanje energetska efikasnost javnih ustanova pa i ova vlada nastavlja tim putem.

Očekuje se nastavak saradnje na takvim projektima s Federalnim ministarstvom, Svjetskom bankom i KfW-om te će i u narednom periodu “povlačiti” sredstva iz Revolving fonda Vlade FBiH.