Home » Vlada ZDK – Za branilačku populaciju dodatnih 1.100.000 KM

Vlada ZDK – Za branilačku populaciju dodatnih 1.100.000 KM

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je na današnjoj sjednici razmatrala dvije tačke vezane za prava branilačke populacije, a na prijedlog Ministarstva za boračka pitanja – Program utroška sredstava Ministarstva za boračka pitanja te Sporazum o zapošljavanju djece šehida i poginulih boraca koji ovo ministarstvo realizira u saradnji sa Federalnim zavodom za zapošljavanje.

Kada je riječ o Programu utroška sredstava, resorni ministar Fahrudin Čolaković naglašava da je Skupština Zeničko-dobojskog kantona prošli petak usvojila rebalans budžeta, a zahvaljujući prijedlogu Vlade i Premijera Zeničko-dobojskog kantona, Ministarstvu za boračka pitanja opredijeljeno je dodatnih 1.100.000 KM.

Naglašava da budžet ministarstva sada iznosi 16.400.000 KM, što je trostruko veći iznos u odnosu na 2014. godinu, kada je utrošak budžeta iznosio 5.400.000 KM, odnosno 4.900.000 KM ne računajući troškove ovog ministarstva.

– Što se tiče povećanja od 1.100.000 KM ono se najvećim dijelom odnosilo na povećanje novčane egzistencijalne naknade, za što je izdvojeno dodatnih 800.000 KM. Treba naglasiti da je u proceduri izmjena Uredbe, a na osnovu izmjena Federalnog zakona gdje se supružnici umrlih demobiliziranih branilaca uvode u pravo i očekivati je da se taj posao završi u narednih mjesec do dva dana. Što se tiče ostalih izmjena Uredbe, one idu u pravcu da korisnici egzistencijalne nakade moraju imati najmanje 12 mjeseci ratnog staža za ostvarivanje prava ne računajući patriotsku ligu i postdejtonski period. Također i iznos egzistencijalne naknade sa četiri KM po mjesecu se povećava na pet KM – ističe ministar Čolaković.

  Ministarstvo za privredu ZDK isplatilo subvencije u iznosu od 1,5 miliona KM

Naglašava da su povećana sredstva za banjsko-klimatsku rehabilitaciju za dodatnih 100.000 KM, s obzirom na povećan broj zahtjeva ove populacije, a imajući u vidu starenje branilačke populacije, kao i transfer za pomoć u liječenju branilaca i članova njihovih porodica. Povećan je i transfer za spomen obilježja obzirom na veći broj zahtjeva.

– Kada je riječ o Sporazumu o zapošljavanju djece šehida i poginulih boraca, u predhodnih nekoliko godina smo uspješno realizirali projekat u saradnji s Federalnim zavodom za zapošljavanje, a projekt realizira Služba za zapošljavanje ZDK. Odlučili smo da i ove godine učestvujemo sa 100.000 KM te imajući u vidu sredstva Zavoda od 100.000 KM radi se o ukupno 200.000 KM namijenjenih zapošljavanju djece šehida i poginulih boraca – naglašava ministar Čolaković, saopćeno je iz Press službe ZDK.