Home » Vlada ZDK za rad javnih kuhinja, socijalnih ustanova i udruženja ove godine izdvojila oko 500.000 KM

Vlada ZDK za rad javnih kuhinja, socijalnih ustanova i udruženja ove godine izdvojila oko 500.000 KM

Ministarstvo rada, socijalne politike i izbjeglica Zeničko-dobojskog kantona uručilo je danas odluke o sufinansiranju projekata predstavnicima javnih ustanova, humantiranih i nevladinih organizacija za njihov rad i realizaciju projekata iz oblasti socijalne zaštite.

Kako je istakla resorna ministrica Azra Sinanović, Vlada ZDK “rebalansom budžeta za ovu godinu znatno je uvećala sredstva za te namjene”.

– Skoro pola miliona KM utrošeno je u ova tri javna poziva Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice. Radi se o javnom pozivu za obilježavanje značajnih datuma iz oblasti socijalne zaštite (31 aplikant), zatim za podršku sufinansiranja rada nevladinih organizacija sa područja ZDK te za podršku humanitarnim organizacijama (šest) – istakla je ministrica Sinanović.

Ona je napomenula kako je “podrška značajna svim tim organizacijama”, a sa sredstvima koja su izdvojili “ispunili su i udovoljili svim zahtjevima”. Najavila je kako će sredstva za ove namjene biti planirana i budžetom za narednu godinu.

Predsjednica Regionalnog odbora “Merhamet” Zenica Zijada Pezić istakla je kako u okviru te organizacije djeluju tri javne kuhinje- Zenica, Kakanj i Breza.

-“Merhamet” ulaže veliki napor da pomaže socijalno ugroženom stanovništvu, a jedna od tih pomoći su i naše javne kuhinje. Tako da nam je pomoć Vlade ZDK izuzetno značajna- kazala je Pezić, koja se zahvalila što su Vlada ZDK i resorna ministrica prepoznali njihov rad i značaj za zajednicu.

Ove tri javne kuhinje “Merhameta”, napominje, svakodnevno pripreme te podijele oko 730 obroka, a sve je, ističe, veći interes “ljudi iz ruralnih područja”, koji nisu u mogućnosti da svakodnevno dolaze po svoj obrok, ali se “kroz svoj angažman trude da udovolje tim potrebama”.

Zadovoljstvo zbog, kako je istakao, kontinuirane podrške Vlade ZDK i resornog ministarstva izrazio je i sekretar Udruženja građana “Fojničani” iz Maglaja Davor Šupuković, koji je napomenuo kako se u svom radu bave i podrškom za osiguranje boljih uvjeta za život povratnika, zatim za pomirenje te podršku ženama.