Home » Vladajući „popravljali“ budžet ZDK-a od 285,2 miliona KM

Vladajući „popravljali“ budžet ZDK-a od 285,2 miliona KM

Skupština Zeničko-dobojskog kantona (SZDK) usvojila je prošle sedmice, na svojoj 24. sjednici, većinom glasova zastupnika Bužet Kantona za 2016. godinu u iznosu od 285.225.000 KM. Budžet je na prihodovnoj strani veći za 2.953.400 KM, a na rashodovnoj za 2.753.400 KM u odnosu na prije dva mjeseca usvojeni Nacrt, a za 10.201.347 KM je veći u odnosu na procjenu izvršenja Budžeta za 2015. godinu.

Nakon pet pauza za usaglašavanje stavova o predloženih sedam amandmana, Vlada se tokom zadnje pauze povukla i održala jednosatnu sjednicu, kako bi četiri usvojena amandmana ugradila i u konačni prijedlog. Budžet je usvojen bez rasprave i bez glasova protiv te sa 25 glasova za i tri suzdržana. Zanimljivo je kako su većinu amandmana bili podnijeli zastupnici iz stranaka vladajuće koalicije, dok je jedan podnijela i sama Vlada ZDK.

Kajić: Budžet je dobar
Kajić: Budžet je dobar

-Proračun je prvo stabilizirajući, da osiguramo redovnu isplatu svih obveza koje terete proračun ZDK, a zatim je i razvojni. Jer, uvrstili smo i skoro 6,5 miliona KM unutar vodnih naknada, koje će se uložiti na području ZDK-a. Također, uvećali smo za 500.000 KM (sa 2 na 2,5 miliona KM-op.a.) poticaje poljoprivredi i vjerujem da će to obradovati naše poljoprivrednike.

Predvidjeli smo i određena kapitalna ulaganja u oblasti obrazovanja, tako da imamo i tu komponentu. Mišljenja smo da je ovo vrlo kvalitetan proračun, zbog čega smo ga takvog i predložili- kazao je resorni ministar finansija Andrej Kajić iz HDZ-a. Više novca dobit će i sportski kolektivi u ZDK, jer je ove godine predviđena isplata 650.000, umjesto prošlogodišnjih 552.000 KM.

Galijašević: Okončati sve projekte
Galijašević: Okončati sve projekte

-Drago mi je da je SZDK usvojila Budžet. Svakako smo nastojali da ima socijalnu, a s druge strane i razvojnu komponentu- da započete projekte koje smo imali prošle godine i prioritete koje smo odredili, nastavimo i ove godine. Kao i da započnemo neke nove- kazao je premijer Vlade ZDK Miralem Galijašević (SDA).
Zanimljivo je kako za Budžet, niti kasnije za njegovo izvršenje, nisu glasali zastupnici vladajućeg HDZ-a pa tako ni predsjednik Kluba Hrvata te dopredsjedavajući Skupštine ZDK, Žepčak Iva Tadić. On je konstatirao kako su zastupnici ovako usvojenim budžetom prekršili i Zakon.

Tadić: Amandmanom narušili zakonitost
Tadić: Amandmanom narušili zakonitost

-Bili smo suzdržani zbog amandmana koji su prošli unutar SZDK. Jednim amandmanom 100.000 KM ide za Ortačku grupu privatne firme „Krivaja-Mobel“, a novac se skida sa Ministarstva branitelja, sa najosjetljivije kategorije. I to sa stavke za rehabilitaciju branitelja, a radi se o ljudima koji su teški vojni invalidi, koji su ostali bez dijelova tijela. To nije uredu.

S druge strane, predviđeno je da 4 % budžeta ide za Ministarstvo branitelja, a ovim smo i to narušili. Drugim amandmanom jednoj školi, koja dobiva 500.000 KM, dajemo još 100.000 KM. Ne mislim da to ne treba, međutim, mi na terenu imamo toliko škola koje nemaju osnovne uvjete za rad, nemaju WC-a, nemaju vode…- kaže Tadić, koji se, na naš upit, osvrnuo i na činjenicu da su skoro sve amnadmane predložili zastupnici pozicije.

Jer, to jeste legitimno, ali je potpuno neuobičajeno, pogotovo što su zastupnici istih stranaka pritom i različito glasali, pa čak i za amandmane koje su predložili iz njihovih stranaka. Najviše amandmana bilo je iz Saveza za bolju budućnost-Fahrudin Radončić.

jasmin-duvnjak
Duvnjak: Poziv na usaglašavanje

-Vidjeli ste da i sami da, nažalost, postoji jedna politička stranka u kojoj unutar Kluba neke stvari ne funkcioniraju i mislim da ćemo morati u predstojećem periodu jasno znati ko su partneri u vlasti. Te se stvari moraju dovršiti, da znamo tačno šta je parlamentarna većina- kazao nam je Tadić. Krizu parlamentarne većine u ZDK-u, još za govornicom, jasno je konstatirao i drugi dopredsjedavajući Jasmin Duvnjak iz SDA.

On je i pozvao kolege, misleći pritom samo na zastupnike svih stranaka parlamentarne većine (SDA, SBB-Farudin Radončić i HDZ), da se „svi zajedno uozbilje i uprizore“, jer za razliku od Vlade ZDK, koja je stabilna i koja radi dobro, u SZDK, kazao je, na površinu isplivavaju pojedinačni interesi i politikanstva pojedinaca.

-To nadvladava i opći interes, da sačuvamo funkcionalnu i kvalitetnu vlast u ZDK-u. Budžet je najvažniji starteški dokument i nije prilika za privatne egzibicije i individualne izlete, u smislu da se dodvorimo svojim glasačima nekim jeftinim amandmanima- kazao je Duvnjak, koji je pri tome mislio i na ponašanje nekih zastupnika iz svoje stranke. Po njemu, zastupnici iz vladajuće većine su takvim ponašanjem pokazali i dozu nezrelosti te doveli u pitanje daljnju funkcionalnost Vlade i vlasti.

-Želim da vjerujem da je ta kriza trenutna, da će biti prevladana, ali će, bogami, rukovodstva ove tri stranke morati što prije sjesti i redefinisati odnose i ciljeve. Kako se ne bi ovo više dešavalo i ugrozilo funkcionisanje koalicije- kaže Duvnjak, koji je dodao da će se to, u konačnici, odraziti i na život građana u ZDK-u.

Skupština je većinom glasova usvojila i Zakon o izvršenju Budžeta ZDK, zatim Program rada Skupštine i Nacrt Programa rada Vlade ZDK za 2016. godinu te i Prijedlog Odluke o izboru stalnih radnih tijela 7. saziva SZDK.

Redakcija

Tags