Home » Vlatko Rosić: Organiziramo koncert i izložbu u središtu Zenice kojima želimo poslati snažne poruke

Vlatko Rosić: Organiziramo koncert i izložbu u središtu Zenice kojima želimo poslati snažne poruke

U organizaciji Katoličkog školskog centra „Sveti Pavao“ Zenica i Hrvatskoga kulturnoga društva „Napredak“ Zenica u petak, 18. lipnja će u ovom gradu biti upriličen koncert učenika i prijatelja Katoličkog školskog centra te izložba akademske kiparice i profesorice likovne umjetnosti Kristine Livančić.

Razlozi za organiziranje ovakvog događaja su višestruki, kaže za Hrvatski glasnik vlč. Vlatko Rosić, ravnatelj Centra i predsjednik HKD Napredak Zenica.

„Najprije smo htjeli konačno organizirati neki događaj u kojem će naši učenici sudjelovati, jer nismo imali prigodu upriličiti niti jednu manifestaciju u protekloj školskoj godini zbog pandemije korona virusa, te su se i naši učenici i djelatnici zaželjeli nastupa. Isto tako, otkako sam postao predsjednik podružnice HKD „Napredak“ u Zenici, od veljače ove godine nismo imali prigodu organizirati bilo kakvo događanje zbog već spomenutih razloga. Stoga smo odlučili pred kraj školske godine udružiti snage KŠC-a i Napretka i organizirati događaj koji će staviti točku na ovu još jednu godinu punu izazova za sve nas“, ističe vlč. Vlatko Rosić.

Na samu ideju organiziranja koncerta se nadovezala i ideja postavljanja dijela izložbe mlade profesorice Kristine Livančić, koja je ujedno i profesorica u KŠC „Sveti Pavao“. Iako zbog tehničkih ograničenja u gradskome parku neće biti postavljena cjelokupna izložba, profesorica Livančić će ipak napraviti selekciju svojih djela i postaviti izložbu koja će biti svojevrsna kulisa koncertu. Stoga će to biti svojevrsni glazbeno scenski performans, jer će glasove pjevača pratiti pokreti likova s instalacija koje je izradila profesorica Livančić.

„Poruke koje smo htjeli poslati su višestruke i višeslojne, od ekoloških preko estetskih pa do egzistencijalnih pitanja, kao što sam moto koncerta i izložbe glasi: „Na mladima svijet (p)ostaje, o(p)staje i ostaje“. Ovaj svijet izgrađujemo zajedno s mladim ljudima i za njih, jer će zbog njih i opstati i njima ostati ovaj svijet. Ali je ključno pitanje kakav svijet im ostavljamo, odnosno kako smo ih uspjeli odgojiti da oni danas sutra vode ovo čovječanstvo izgrađuju bolji i pravedniji svijet. Naravno da su ovo pitanja i izazovi koji opterećuju cijeli svijet, ali i mi u KŠC-u i Napretku se trudimo dati svoj doprinos odgajajući mlade naraštaje za ispravne i neprolazne vrijednosti“, kaže vlč. Vlatko Rosić.

I ova izložba i koncert pokazuju da je mladim ljudima stalo do kulturnih događanja i više nego to odrasli nekada prepoznaju.

  Grijanje u Zenici – je li decenijski problem riješen na adekvatan način? (VIDEO)

„Stoga se mi kroz odgojno obrazovno djelovanje u našem Centru, ali i kroz sekcije Napretka trudimo mladima pružiti mogućnosti da se ostvare na polju kulture, umjetnosti, sporta ili drugih aktivnosti koje pomažu izgradnji mladoga čovjeka u cjelini, osim redovitih školskih aktivnosti i zadataka. Pa neka i ovaj koncert i izložba na otvorenom u gradskome parku, bude svojevrsna poruka javnosti da mladi ljudi žele učiniti ovaj naš grad i ovaj životni prostor, boljim mjestom za život te da se ne bojimo za budućnost ako imamo ispravno odgojenu mladost“, poručio je vlč. Vlatko Rosić, ravnatelj KŠC-a i predsjednik HKD Napredak Zenica.

HKD Napredak Zenica, uz vlč. Rosića, vode uglavnom maldi ljudi, a svakodnevno se radi i na afirmaciji članstva. Pred sebe su stavili brojne ciljeve, ali i rješavanje određenih problema koji su se vukli godinama.

„Ključni prioritet je rješavanje financijskih dubioza i dugova koje Napretkova zgrada ima već dugi niz godina te materijalno renoviranje objekta kao bitnog preduvjeta za njegovo bolje funkcioniranje. Naravno da ovo ne ide tako brzo, ali se zajedno s partnerima u vladinom i nevladinom sektoru iznalaze prava rješenja.“

Pred njima su i brojni projekti koji su do sada Napretkove sekcije činili prepoznatljivima u Zenici i šire.

„Jedan od projekata koji nas očekuje na jesen, tiče se folklorne baštine grada Zenice i Srednje Bosne, je odavanje počasti čovjeku koji to zaslužuje, a na žalost pao je u zaborav. Riječ je o Dragi Kozomariću (1934.-2000.) koji je od obnoviteljske skupštine HKD „Napredak“ Zenica vodio folklornu sekciju, zatim sekciju „Napretka“ Vitez i „Napretka“ Busovača. Dobio je brojna priznanja i nagrade sa svih strana. Nažalost više od 20 godina od njegove smrti potpuno je zaboravljen. Grobno mjesto na gradskom groblju Crkvica u Zenici, stoji zapušteno i neobilježeno. Stoga ćemo njemu u čast organizirati kulturno-umjetnički događaj folklornih sekcija, izdati prigodnu monografiju i napokon urediti grobno mjesto i napraviti prigodan spomenik“, istaknuo je na kraju razgovora za HG vlč. Vlatko Rosić.

Veoma je važno kako se članstvo Napretka odnosi prema ljudima koji su zadužili ovo društvo u prošlosti. To je ujedno i poruka za budućnost sadašnjim i budućim članovima, da će njihov trud i zalaganje biti prepoznato i vrednovano i na ovom svijetu te u vječnosti.

Izvor: hrvatskiglasnik