Home » Vremenska prognoza za naredne dvije sedmice u BiH, evo šta možemo očekivati

Vremenska prognoza za naredne dvije sedmice u BiH, evo šta možemo očekivati

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) izdao je dvosedmičnu prognozu vremena za Bosnu i Hercegovinu, a prema njihovim predviđanjima, do 17. augusta možemo očekivati relativno promjenjivo vrijeme sa izmjenama velikih vrućina, ali i perioda drastičnih padova temperatura.

Kako kažu iz FHMZ-a, hladna fronta uslovit će nestabilno vrijeme, kišu, pljuskove praćene grmljavinom, te ponegdje i pojavu olujnog nevremena u naredna tri dana na prostoru Bosne i Hercegovine.

“Izgledan je i izraženiji pad temperature zraka. Naručito svježe se očekuje u jutarnjim satima. Nakon svježeg i kišovitog vikenda, od ponedjeljka poslijepodne slijedi porast temperature zraka i postepeni povratak vrelih dana na većem dijelu naše zemlje. Očekivane maksimalne temperature do kraja sedmice mogle bi biti blizu 40 stepeni”, kažu iz FHMZ-a.

Dodaju da će minimalne temperature postepeno opadati i varirat će u subotu od 14°C do 19°C u Bosni, na jugu zemlje do 22°C, a u utorak od 8°C do 12°C na području Bosne, u Hercegovini do 16°C.

“Maksimalne vrijednosti temperatura zraka do utorka dosezat će vrijednosti pretežno između 20°C i 25°C u Bosni, do 28°C na jugu Hercegovine. Od srijede (09.08.) najveće dnevne temperature od 28°C do 34°C u Bosni, u Hercegovini do 38°C”, dodaje se u saopćenju.

U periodu od 14.08. do kraja prognoznog perioda, zadržat će se stabilno i pretežno sunčano vrijeme.

“Mogućnost za pojavu kiše u ovom periodu, prema raspoloživm podacima je mala. Jutarnje temperature zraka varirat će između 14°C i 19°C u Bosni, u Hercegovini do 21°C. Najviše dnevne temperature uglavnom u rasponu od 28°C do 33°C u Bosni, na jugu Hercegovine do 34°C”, zaključuje se u saopćenju.