Home » Vrhbosanska nadbiskupija ogradila se od propovijedi fra Mate Vincetića

Vrhbosanska nadbiskupija ogradila se od propovijedi fra Mate Vincetića

Vrhbosanska nadbiskupija ogradila se od sadržaja propovijedi fra Mate Vincetića, koju je taj svećenik izrekao u nedjelju, 20. kolovoza, u crkvi na Plehanu, a koja je izazvala veliku pozornost u medijima i na društvenim mrežama.

„Način, na koji je u tom isječku tretirana tema migracija te u tome kontekstu i pripadnici druge religijske zajednice nije u skladu s naukom Katoličke Crkve ni s onim što ona, kako na općoj tako i na mjesnoj razini, provodi u svom djelovanju.
Isus je pomagao svima i, kako donosi evanđelje po Mateju, poistovjetio se sa svakim čovjekom koji je u potrebi kad je kazao: ‘Dođite, blagoslovljeni Oca mojega! Primite u baštinu Kraljevstvo pripravljeno za vas od postanka svijeta! Jer ogladnjeh i dadoste mi jesti; ožednjeh i napojiste me; stranac bijah i primiste me; gol i zaogrnuste me; oboljeh i pohodiste me; u tamnici bijah i dođoste k meni’ (Mt 25,34-36)“, priopćeno je Vrhbosanske nadbiskupije.

Dodaje se kako Katolička Crkva slijedi Isusov primjer dobrote prema svima i kroz svoje institucije na različite načine pomaže upravo „gladnima, žednima, strancima, golima i sužnjima“ te pri tomu poštuje njihovo ljudsko dostojanstvo i vjersko uvjerenje.

„Katolička Crkva čini to u ime vlastite vjere u Presveto Trojstvo i u Isusa Krista i naučava da su svi ljudi braća i sestre. Iskreno žalimo ukoliko su fra Matine riječi povrijedile vjerska i ljudska osjećanja kod drugih te još jednom podsjećamo svećenike na važnost propovijedi koja treba biti navještaj i tumačenje Božje riječi“, stoji u priopćenju za javnost, koje potpisuje predstojnik Ureda za odnose s javnošću i glasnogovornika Vrhbosanske nadbiskupije mr. don Dražen Kustura.