Home » VSTVBiH – U prvih devet mjeseci ove godine sudovi riješili više od 130.000 najstarijih predmeta

VSTVBiH – U prvih devet mjeseci ove godine sudovi riješili više od 130.000 najstarijih predmeta

Sudovi u Bosni i Hercegovini riješili su 138.118 najstarijih predmeta u prvih devet mjeseci ove godine, realizirajući tako do sada 77 posto planova rješavanja predmeta za 2022. godinu, što je za dva posto više od predviđenog.

Sudovi su, u poređenju sa istim periodom prošle godine, ostvarili procent realizacije plana u iznosu većem za pet posto (u istom periodu 2021. godine sudovi su planove realizirali sa 72 posto), saopćeno je iz VSTV-a BiH.

Kako pokazuju rezultati analize, prvostepeni sudovi – općinski, osnovni i okružni privredni, u prosjeku su realizovali 75 posto svojih planova, a sudovi viših instanci 90 posto predmeta predviđenih planovima.

Prema svim dosadašnjim pokazateljima, postizanje boljih rezultata u ovom segmentu uslovljeno je efikasnijim radom svih sudova, na čemu VSTV BiH, kao regulatorno pravosudno tijelo insistira kroz sve svoje aktivnosti.

– Iako je tokom ove godine, u prosjeku ostvaren postavljeni cilj, rezultati ne mogu biti u potpunosti zadovoljavajući jer manji broj sudova ipak nije uspio ostvariti predviđeni procenat realizacije plana na nivou suda. Kako bi željeni rezultati bili ostvareni u svim sudovima, VSTV BiH zatražio je dostavljanje informacija o razlozima neostvarenja rezultata od onih sudova i sudija koji do ovog trenutka nisu ostvarili očekivane rezultate – navodi se u saopćenju.

Kako se nadalje navodi, cilj ovih aktivnosti jeste utvrditi potrebu pružanja dodatne podrške sudovima i sudijama tamo gdje je potrebno, a radi postizanja boljih rezultata kojim će građani BiH biti zadovoljni.

Posmatrano po entitetima, sudovi u FBiH riješili su 96.227 predmeta i ostvarili realizaciju plana u iznosu od 77 posto, sudovi u RS 38.419 predmeta uz procent realizacije plana u iznosu od 78 posto, sudovi Brčko distrikta BiH 2.232 predmeta iz plana uz procent realizacije plana u iznosu od 60 posto, dok je Sud BiH riješio ukupno 1.240 predmeta iz plana i ostvario procent realizacije plana u iznosu od 80 posto, navodi se u saopćenju.