Home » Vučić: Kod nas su sve osobe iz RS-a pod američkim sankcijama dobrodošle

Vučić: Kod nas su sve osobe iz RS-a pod američkim sankcijama dobrodošle

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić kazao je danas na konferenciji za medije u Banjoj Luci da Srbija u potpunosti poštuje Povelju Ujedninjenih nacija, principe međunarodnog prava i u skladu s tim, sve norme Dejtonskog mirovnog sporazuma, iz kojeg je proizišao i Ustav BiH.

Kako je kazao, u skladu s tim Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, ali i integritet dva entiteta unutar BiH, kao i svaki dogovor tri konstitutivna naroda. Od BiH očekuje da isto tako poštuje teritorijalni integritet Srbije, što, po njegovim riječima, nije bio slučaj prilikom glasanja u Vijeću Evrope.

– Imamo dobru i plodonosnu saradnju sa BiH i RS-om. Ne bježimo od iskazivanja poštovanja žrtvama svih drugih naroda, ali to ne znači da smo spremni da zaboravimo srpske žrtve – rekao je Vučić.

Napominje da je na sastanku u Banjoj Luci bilo riječi o sankcijama SAD-a zvaničnicima Republike Srpske, ali i osobama na poziciji u Srbiji, te naglasio da su to loše vijesti za srpski narod gdje god da živi i za koja treba pronaći rješenja.

– Dovoljno je da pogledate protiv koga su sankcije nametnute pa da posumnjate u nepristranost i objektivnost onih koji su sankcije uvodili. Srbija smatra da sankcije uvijek proizvode pogrešne efekte. Smatramo ih neprimjerenim i odnosit ćemo se prema sankcionisanim osobama kao da sankcije ne postoje. Nećemo ih primjenjivati i nipošto se nećemo usaglasiti s onima koji su te sankcije uveli. Kod nas su sve osobe pod američkim sankcijama dobrodošle – rekao je Vučić.

Dodao je da je to teška odluka zbog koje će Srbija sigurno trpiti indirektne posljedice.

Naveo je da Srbija želi najbolje odnose sa svim narodima koji žive u BiH, te da od ideje „otvorenog Balkana“ neće odustati, jer ona donosi prosperitet svim građanima regiona.

Ističe da je neophodno razgovarati sa ljudima u Sarajevu oko brojnih incijativa, kao što je izgradnja pruga i puteva na relaciji Beograd – Sarajevo, te da se nastavi raditi na poboljšanju uvoza i izvoza između dviju zemalja, razvijanju energetske infrastrukture i drugih projekata.