Home » Za brigu o Atosu nije dovoljno ni 10.000 maraka godišnje (VIDEO)

Za brigu o Atosu nije dovoljno ni 10.000 maraka godišnje (VIDEO)

Oči javnosti ovih dana uprte su u članove Gorske službe spašavanja FBiH koji su još jednom položili ispit humanosti, ali i znanja. Dok aktivno rade na spašavanju i pronalasku unesrećenih u razornom potresu koji je pogodio Tursku, u njihovoj zemlji još nisu zaštićeni, barem ne zakonom.

Pored osam članova GSS-a Zenica, na terenu u Turskoj je i potražni pas Atos. Značaj ovih pasa u samom pronalasku i spašavanju ljudi najbolje potvrđuju spasioci sa terena.

– Jedan od naših potražnih pasa potvrdio je lokaciju, da se radi o mjestu gdje postoji mogućnost da su žive osobe, što se na kraju i potvrdilo probijanjem i čišćenjem mjesta koje je pas označio. Spasioci su zatekli dvije ženske osobe nakon 6 dana – govori Emir Hodžić, gorski spasilac GSS-a FBiH iz Zenice.

Član PR tima GSS-a FBiH Mirza Pajić objašnjava kako je briga o tim psima na njihovim ličnim vodičima i stanicama u kojima se nalaze.

– To je jedna odgovorna funkcija, oni tokom cijele godine prolaze razne obuke iz potraga, a naši psi su licencirani.

Samo održavanje i edukacije psa godišnje koštaju više od 10.000 maraka.

Finansiranje troškova za psa, ali i odlazak u Tursku, ova stanica činila je samostalno i nerijetko uz donacije.

– Veliku pomoć u Zenici pružio je GSS Zavidovići, ali posebno moramo da pohvalimo naše privredne subjekte koji su nam dali podršku – sva finansiranja naših spasilaca koji ne žele biti na teret Repblici Turskoj bit će od sredstava staničnih i GSS-a Zavidovići – ističe Ajša Luković, članica PR tima GSS-a Zenica.

Iako više od 50 godina djeluju kao udruženje građana, ni ovaj put u budžetu Grada nisu odobrena sredstva u iznosu od 10.000 maraka za njihov rad, iako je bilo zahtjeva.

– Što se tiče te GSS, ona je dio Civilne zaštite Grada Zenica, ona je jedan segment toga, ona ima pravo i, moram reći, nikad opremljenija – ni Civilna zaštita ni ti svi prateći segmenti nisu boljom opremom opremljeni nego što su sada – kazao je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović (BHI-KF).

SDA-ov gradski vijećnik Namir Škaljo podsjeća kako se to udruženje građana bavi specifičnim poslovim i zadscima i da se sada vidi koliko je bitno imati te ljude.

Na temlju ugovora o saradnji sa Civilnom zaštitom, Stanica Zenica koristi prostorije i opremu, a zauzvrat su na usluzi samostalnoj službi spašavanja. Najveći im je problem nedostatak vlastitog vozila. No, kako ističu, ovim se ne bave radi politike nego radi ljudi.

– Sve ove stvari oko budžeta i slično mi ćemo razmatrati kada budemo imali energije, mi samo čekamo da se naši spasioci vrate živi i zdravi – dodaje Luković.

A dok se brojni zvaničnici danas hvale psom Atosom, koji je osvojio srca javnosti, treba ponoviti da samo za njegovu brigu i edukaciju nije dovoljno ni 10.000 maraka godišnje, ali bi izdvajanje tog iznosa bio dobar pokazatelj da ne zaboravljamo one koji ne zaboravljaju nas u najtežim situacijama.

Izvor: federalna.ba