Home » Zaposlenim u IT sektoru u 12 državnih institucija zbog složenih poslova veće plaće i do 20 posto

Zaposlenim u IT sektoru u 12 državnih institucija zbog složenih poslova veće plaće i do 20 posto

IT sektor – U srijedu na sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine održanoj u Sarajevu između ostalog razmatrale su i tačke dnevnog reda, njih čak desetak, koje su se ticale prijedloga odluka o dodatku na plaću na osnovi obavljanja složenih informatičko-aplikacijskih poslova.

Tim prijedlozima obuhvaćene su brojne državne institucije, poput Agencije za javne nabavke, Ministarstvo odbrane, Oružane snage, Državna agencija za istrage i zaštitu, Parlamentarna skupština…

U saopćenju sa sjednice objavljenom na zvaničnoj stranici Vijeća ministara i dostavljenom medijima nema informacija da li su prijedlozi o povećanju plaća usvojeni i šta ustvari to znači.

Odgovor smo potražili u nadležnim službama Vijeća ministara.

– Na 49. sjednici Vijeća ministara BiH donijete su pojedinačne odluke o dodatku na plaću zaposlenih državnih službenika koji obavljaju složene informatičko-aplikativne poslove u IT odijelima 12 institucija i tijela Vijeća ministara BiH, najviše do 20 posto osnovne plaće.

Ovim odlukama su obuhvaćeni zaposleni IT državni službenici, koji imaju pravo na dodatak na plaću na osnovu člana 26. stav (1) tačka b) alineja 8) i stava (2) Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH i Odluke o kriterijima za utvrđivanje dodatka na plaću na osnovu obavljanja složenih informatičko-aplikacijskih poslova u institucijama BiH. Sve odluke donijete na jučerašnjoj sjednici bit će objavljene u Službenom glasniku BiH, kao i sve one koje su donijete u prethodnom periodu po gore navedenom osnovu – navedeno je odgovoru Faktoru iz Vijeća ministara.

Izvor: Faktor