Home » Zaposlenim u IT sektoru u 12 državnih institucija zbog složenih poslova veće plaće i do 20 posto

Zaposlenim u IT sektoru u 12 državnih institucija zbog složenih poslova veće plaće i do 20 posto

IT sektor – U srijedu na sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine održanoj u Sarajevu između ostalog razmatrale su i tačke dnevnog reda, njih čak desetak, koje su se ticale prijedloga odluka o dodatku na plaću na osnovi obavljanja složenih informatičko-aplikacijskih poslova.

Tim prijedlozima obuhvaćene su brojne državne institucije, poput Agencije za javne nabavke, Ministarstvo odbrane, Oružane snage, Državna agencija za istrage i zaštitu, Parlamentarna skupština…

U saopćenju sa sjednice objavljenom na zvaničnoj stranici Vijeća ministara i dostavljenom medijima nema informacija da li su prijedlozi o povećanju plaća usvojeni i šta ustvari to znači.

Odgovor smo potražili u nadležnim službama Vijeća ministara.

– Na 49. sjednici Vijeća ministara BiH donijete su pojedinačne odluke o dodatku na plaću zaposlenih državnih službenika koji obavljaju složene informatičko-aplikativne poslove u IT odijelima 12 institucija i tijela Vijeća ministara BiH, najviše do 20 posto osnovne plaće.

  Održana Osnivačka skupština Inicijativnog odbora NES-a Ilijaš: Zajedno možemo mijenjati stvari nabolje

Ovim odlukama su obuhvaćeni zaposleni IT državni službenici, koji imaju pravo na dodatak na plaću na osnovu člana 26. stav (1) tačka b) alineja 8) i stava (2) Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH i Odluke o kriterijima za utvrđivanje dodatka na plaću na osnovu obavljanja složenih informatičko-aplikacijskih poslova u institucijama BiH. Sve odluke donijete na jučerašnjoj sjednici bit će objavljene u Službenom glasniku BiH, kao i sve one koje su donijete u prethodnom periodu po gore navedenom osnovu – navedeno je odgovoru Faktoru iz Vijeća ministara.

Izvor: Faktor