Home » ZAR je osvježenje na bh. rock sceni: Za nas muzika nije posao već ljubav

ZAR je osvježenje na bh. rock sceni: Za nas muzika nije posao već ljubav

Posljednjih sedmica pažnju muzičke javnosti u našoj zemlji privukao je duet “Mikrokosmos”, koji je rock bend ZAR snimio sa kantautorom Igorom Vukojevićem.

Zanimljivo je da ovaj rock bend čine ljudi porijeklom iz Bosne, a koji žive, stvaraju i rade u Njemačkoj. Lider i vokal benda je Amir Pilav – Cvale, gitaristi su Patrick Pilav i Drago Kruškonjić, bubnjar Mario Matošević, a najmlađi član postave je bas gitarista Kerim Ičanović.

Sve je krenulo u Munchenu prije više od 15 mjeseci na inicijativu Amira i Patricka Pilava.

– Bend smo osnovali u želji da uradimo autorske pjesme i da one budu u duhu rock&rolla 80-tih godina. Ideju smo na druženju predstavili ostalim članovima i krenuo je zajednički rad. Bend je završio kompletan album od 10 pjesama, a krajem prošle godine objavili smo singlove “Nekog petka”, “Bosanac”, a potom u februaru i duet “Mikrokosmos” sa Igorom Vukojevićem. Ove tri pjesme su na najbolji način najavile naš debitanski album – kaže Amir Pilav.

Nakon premijere numere “Mikrokosmos”, bend ZAR ne miruje i priprema novi projekat, a to je spot za pjesmu “Loš dan”.

– Videozapis se snima u Munchenu u najljepšem dijelu grada Englischer Gartenu. Bilo nam je zadovoljstvo biti u šest sati ujutru na najvećoj koti parka i čekati prve zrake sunca. Ovo je jedna od najboljih pjesama na albumu. Predivna balada “Loš dan” meni je posebno draga, a ona donosi priču da u stvari sve treba da prespava, i da je jutro pametnije. Tek onda sve može da dođe na svoje mjesto- nastavlja Pilav.

Dodaje i kako su u velikoj nedoumici oko omota albuma.

– Imamo dva rješenja za idejni izgled albuma i trebamo donijeti konačnu odluku. Još nismo sigurni kad će se kompletan album pojaviti na tržištu, što zavisi od vanjskih saradnika i njihove fleksibilnosti- govori lider ZAR-a.

Kako podcrtava, ZAR nije klupski bend, a objasnio je i šta to znači.

– Prvenstveno želimo promovirati autorski rad i predstaviti album kroz nastupe na većim i značajnim rock festivalima. Nemamo interesa svirati po klubovima, jer svaki od nas je zauzet poslovnim obavezama. Za nas muzika nije posao. Zanima nas sviranje i druženje iz ljubavi. Pjesme koje sviramo nose zvuk 80-ih godina prošlog stoljeća. Povratak u taj retro stil je i bio cilj i zvijezda vodilja benda ZAR – zaključuje Amir Pilav.