Home » Zašto SBB još uvijek nije postavio svog člana za Predsjedavajućeg Skupštine ZDK?

Zašto SBB još uvijek nije postavio svog člana za Predsjedavajućeg Skupštine ZDK?

Uspostavom nove koalicije na nivou ZDK između SDA i SBB na sve funkcije koje je dobila Demokratska Fronta iz prethodne koalicije došli su kadrovi SBB-a, osim na funkciju Predsjedavajuće/g Skupštine ZDK.

Ukoliko KO SBB želi poziciju predsjedavajuće/g Skupštine ZDK onda mora smijeniti jednog Bošnjaka u predsjedništvu Skupštine, a to je Jasmin Duvnjak (SDA), što bi bilo sasvim nelogično, skidati koalicionog Bošnjaka da bi došao Bošnjak, isplati li se?

Najprihvatljivija opcija bi možda bila, neka ga smjenjuje ko ga je i imenovao. A poseban problem je svakako što SDA i SBB trenutno nemaju dovoljno ruku da urade bilo šta.

Klub Bošnjaka čini 30 zastupnika. Natpolovična većina je 16, a u aktuelnoj “krizi lojalnosti” zastupnika svojim strankama, tih 16 ruku je puno i nedostižno za bilo kakve promjene, osobito ako znamo da Amra Jupić, Kemal Mušinbegović i Naida Delibašić ne podržavaju kandidata kojeg je SBB imao namjeru da predloži kako bi smijenio Draženku Subašić aktuelnu predsjedavajuću.

Uz postojeću matematičku kombinatoriku, a kako saznaje Visoko.co.ba, aktuelni potpredsjednik Skupštine ZDK, Jasmin Duvnjak (SDA), ima svoja dva maksimalno odana saradnika, tako da je računica jasna i to je osnovni razlog što će Draženka Subašić još uvijek biti na mjestu predsjedavajuće, što možda i nije loše, obzirom da nije profesionalizirala svoj status, jer je to uradila u Domu naroda FBiH, tako da budžet ZDK na njenoj funkciji mjesečno uštedi preko 3.000KM.

Visoko.co.ba/Redakcija