Home » Zastupnički dom izabrao novo rukovodstvo Federacije BiH

Zastupnički dom izabrao novo rukovodstvo Federacije BiH

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine izabrao je na današnjoj drugoj vanrednoj sjednici novo rukovodstvo entiteta.

Zastupnici su velikom većinom glasova izglasali da će novo rukovodstvo Federacije BiH činiti Lidija Bradara iz HDZ-a, Refik Lendo iz SDA i Igor Stojanović iz SDP-a.

Na sjednici je bilo prisutno 97 zastupnika, a odustan je bio samo zastupnik Denis Gratz. Novo rukovodstvo je podržalo zastupnika 96 zastupnika, protiv je bio samo Slaven Raguž iz HRS-a.

Izabrano rukovodstvo će između sebe se dogovoriti ko će biti predsjednik Federacije BiH, a ukoliko ne budu mogli da postignu konsenzus konačnu riječ će imati Zastupnički dom.

Predsjednik i potpredsjednici Federacije BiH imaju ključnu ulogu prilikom imenovanja Vlade entiteta jer prema trenutnom zakonodavstvu Vladu imenuje predsjednik uz saglasnost oba potpredsjednika.

Sjednica je započela minutom šutnje i učenjem Fatihe u znak sjećanja na stradale žrtve zemljotresa u Turskoj. Predstavnički dom je usvojio incijativu kojom je zadužio Vladu Federacije BiH da obezbjedi pomoć pogođenim područjima zemljotresom.