Home » Zavod za javno zdravstvo FBiH: Počela vakcinacija protiv sezonske gripe

Zavod za javno zdravstvo FBiH: Počela vakcinacija protiv sezonske gripe

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH poziva stanovništvo da se vakcinišu protiv sezonske gripe, posebice osobe starije životne dobi i osobe s hroničnim bolestima.

– Zainteresovani se mogu vakcinisati protiv sezonske gripe, svakog ponedjeljka i petka u periodu od 9 do 15 sati u Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH, u obje organizacione jedinice – Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH u Mostaru – Vukovarska 46 (Epidemiološka ambulanta, 036/382-106) i Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH u Sarajevu- Titova 9 (Epidemiološka ambulanta, 033/564-639). Akcija će trajati do isteka zaliha vakcina – navodi se.

Kako podsjećaju, vakcinacija protiv sezonske gripe je jedini pravi vid zaštite te se posebno preporučuje osobama koje imaju povećan rizik od komplikacija ove bolesti.

– Osobama starijim od 65 godina, štićenicima domova za starije osobe te institucija za njegu hroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu), kao i radnicima u domovima za starije osobe te institucijama za njegu hroničnih bolesnika, osobama s hroničnim oboljenjima (uključujući i djecu), posebice oboljenjima srca i pluća, a posebno djeci s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, kronična astma, bronhopulmonalna displazija) i s kongenitalnim manama.

  Ponovo letovi na relaciji Sarajevo–Varšava, poznato i od kada

U slučaju da se osoba za koju je vakcinacija preporučljiva, zbog svog zdravstvenog stanja, ne može vakcinisati (kontraindikacija) umjesto njih se pod istim uvjetima mogu vakcinisati osobe iz njihove bliske okoline (kućni kontakti, osobe koje pružaju kućnu medicinsku njegu i sl.). Vakcinacija protiv sezonske gripe preporučuje se i zdravstvenim radnicima i trudnicama – navode iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.