Home » Završen projekat “Gradimo mostove između roditelja i djece”

Završen projekat “Gradimo mostove između roditelja i djece”

Zajedničkim snagama dva udruženja roditelja, „Mreža roditelja“ iz Zenice i „Damar“ iz Zavidovića, uspješno su realizovala zajednički projekat “Gradimo mostove“.

Ovaj projekat imao  je za cilj doprinos smanjenju neželjenih oblika ponašanja, a samim tim i doprinos prevenciji nasilnog ekstremizma i radikalizma, te utjecanje na faktore koji vode ka istom.

Okupio je 12 roditelja i 12 mladih osoba iz obje zajednice.

Glavna aktivnost ovog projekta je bila organizacija seta radionica za roditelje i mlade iz Zenice i Zavidovića na temu komunikacije, rješavanja konfliktnih situacija, te važnosti dobre komunikacije sa adolescentima.

Izuzetnu motiviranost za aktivno učešće svih 24 učesnika postignuta je prije svega dinamičnim radom šest certificiranih trenera oba udruženja, zajedničkim gledanjem filma o adolescenciji i kvalitetnom diskusijom o istom, a potom i debatom grupa roditelja i mladih.

Radionice su izvođene dva dana, dok je treći dan bio posvećen interaktivnom predavanju psihologinje Aide Ganović.

Svi učesnici su bili zadovoljni učešćem u ovom projektu, koji im je, kako rekoše, osim znanja i vještina donio i nova poznanstva.

Podjelom zahvalnica učesnicima i predavačima završeno je još jedno kvalitetno druženje sa porukom da i neugodni, ali iskreni razgovori stvaraju zdrave odnose.

Ovaj zajednički projekat dvije grupe roditelja iz Zenice i Zavidovića realiziran je u sklopu projekta “Podrška mladima u lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini”, kojeg finansijski podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a implementira Međunarodna organizacija za migracije IOM, misija u Bosni i Hercegovini.