Home » Završen protest radnika nekadašnje Tvornice konfekcije “Borac”

Završen protest radnika nekadašnje Tvornice konfekcije “Borac”

Radnici nekadašnje Tvornice konfekcije “Borac” iz Banovića i Zenice danas su protestirali ispred Vlade Federacije BiH.

Njihovi predstavnici bili su na sastanku sa Nerminom Džindićem, federalnim ministrom energije, rudarstva i industrije. Radnici tvornice “Borac” iz Banovića zahtjevali su uvezivanje radnog staža od 1998. godine, dok su iz zeničkog “Borca” zahtjevali uvezivanje radnog staža u posljednje tri godine.

Sastanak je završen, a radnici se nadaju da će problem ubrzo biti riješen.

Vlada FBiH će sa naredne sjednice uputiti nalog firmi “Borac” iz Travnika da isplati oko 200 hiljada KM nadležnim fondovima kako bi se uvezao radni staž za 22 osobe koje su stekle uslov za odlazak u penziju u podružnicama ove kpmpanije iz Banovića i Zenice.

  Ništa od snijega? Nedim Sladić jednom rečenicom kazao kakvo će vrijeme biti ove sedmice

– Sastanak sa ministrom Nerminom Džindićem bio je veoma konstruktivan i vjerujemo da će ovaj problem vrlo brzo biti riješen. Što se tiče ostalih radnika u firmi Borac iz Banovića, njih oko 400, oni će u toku stečajnog postupka koji će biti uskoro pokrenut biti upućeni na biro za zapošljavanje i na taj način će im biti obezbijeđeno zdravstveno osiguranje. Na birou će biti dok ne steknu uslove za penziju, a do tada će i njima biti riješen problem uvezivanja radnog staža – kazao je Enes Tanović, član izvršnog odbora Sindikata solidarnosti TK koji je na sastanku sa ministrom Džindićem predstavljao radnike Borca.

(A. Ša./Faktor.ba/Foto: M. Živojević)