Home » Završen sastanak vođa Srbije i RS-a: Revizija presude je akt mržnje Bošnjaka prema Srbima

Završen sastanak vođa Srbije i RS-a: Revizija presude je akt mržnje Bošnjaka prema Srbima

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik sastali su se danas u Beogradu u vili “Mir” s premijerom i predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem i Tomislavom Nikolićem.

Tema razgovora bilo je pokretanje revizije presude pred Međunarodnim sudom u Hagu po tužbi BiH protiv Srbije za agresiju i genocid. Funkcioneri su razgovarali i o aktuelnoj političkoj situaciji u regionu.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić je kazao da su srbijanski lideri dovedeni u situaciju da razmišljaju o sudbini BiH i RS-a te o odnosima Bošnjaka i Srba na teritoriji BiH. Dodao je da Srbi nisu učinili ništa da bi destabilizovali odnose u BiH, ali da su dočekali da Bakir Izetbegović pokrene pitanje koje nije u njegovoj nadležnosti.

Posebno se pita šta su ciljevi Izetbegovićeve apelacije, dodajući da je neizvjesno šta će se dešavati u BiH i kakvi će odnosi biti sa Srbijom. Nikolić je rekao da se s Izetbegovićevim potezom ne slažu ni Hrvati, a ni međunarodna zajednica.

“Srbija će uvijek stajati uz Srbe u BiH, jer mi smo neraskidivo vezan narod. Dat ćemo podršku RS-u i svemu onom što se radi u BiH na osnovu Ustava i zakona. Mi nećemo podržati ničiju neustavnu mjeru”, rekao je Nikolić.

Foto: SRNA

Foto: SRNA

Medijima se obratio i Milorad Dodik koji je rekao da je pokretanje revizije akt mržnje Bošnjaka prema Srbima. Dodik je kazao da je cilj dobijanje novčane odštete i ukidanje manjeg bh. entiteta.

On je istakao da je Izetbegović na ovaj način zatvorio vrata perspektivi BiH i ugasio svjetlo zemlji. Kako kaže, u Vijećnici su na savjetovanju bili vlast, opozicija i vjerski lideri, kao i svi oni koji su okupljeni mržnjom u BiH, što znači da su propali planovi međunarodne zajednice za povjerenje.

Poručio je da su srpske snage jedinstvene, ističući da je pokretanje revizije usmjereno formalno protiv Srbije, ali i protiv svih Srba bez obzira na to gdje oni žive. Uvjeren je da će Međunarodni sud u Hagu odbiti aplikaciju.

Dodik je rekao da Bošnjaci pokušavaju nametnuti svoje ideje i Srbima i Bošnjacima iako Bošnjacima u BiH pripada samo pet kantona.

Kako kaže, mediji i beogradski krugovi trebali bi shvatiti da Izetbegović ne predstavlja BiH već da je predstavljaju institucije u kojima se nalaze i Srbi.

“O BiH ćemo razgovarati sve dok budemo pitani. Ja nisam pobornik BiH i mi smo tamo ugurani nazor da živimo”, kazao je Dodik.

On je rekao da se apsolutno slaže da se treba sačuvati mir i stabilnost te da RS neće napraviti nikakvu avanturu, ali da insistiraju na tome da se vide u BiH u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Podsjećamo, agent BiH u Međunarodnom sudu pravde u Hagu Sakib Softić otputovao je danas u Holandiju gdje će u petak predati zahtjev za reviziju presude tužbe BiH protiv Srbije za agresiju i genocid.

Ovakvoj odluci žestoko su se usprotivili funkcioneri iz RS-a izazivajući svojim postupcima krizu vlasti u državi. Naime, zbog nepojavljivanja zastupnika SNSD-a i SDS-a otkazana je sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, a jučer je otkazana i sjednica Vijeća ministara BiH zbog nepojavljivanja ministara iz reda srpskog naroda.

Klix.ba