Home » Završena najveća korida na Balkanu: Medonja je novi-stari vladar Čevljanovića

Završena najveća korida na Balkanu: Medonja je novi-stari vladar Čevljanovića

Medonja, bik čiji je vlasnik poznati privatnik iz Olova Habib Bjelić Habibić, novi-stari je kralj Čevljanske koride. On je u udarnoj borbi pobijedio bika Perana Rešada Porče iz Visokog, a zanimljivo je da je vladar najpopularnije koride na Balkanu bio 40 kilograma lakši od svog protivnika.

– Nakon prošlogodišnjeg nesretnog poraza znao sam da će Medonja vratiti svoju titulu. Na Čevljanoviće sam ponio 100.000 KM i bio sam spreman da sve stavim na svog ljubimca. Na moju nesreću, nisam našao nikog da pokrije opkladu. Medonja je bez konkurencije u BiH, i to je ponovo dokazao. Hvala našim vjernim navijačima na velikoj podršci. Siguran sam da je Medonja imao više navijača od Sarajeva na Bilinom polju – kaže Habib Bjelić Habibić koji je nakon pola sata od borbe još primao čestitke ljubitelja borbi bikova na Čevljanskom polju.

U ostalim borbama slavila su čak 4 bika Perana čiji su ponosni vlasnici Dragan Derikonja, Amir Dvoženić, Samir Hasanbegović, Sulejman Husić, ali i bik Kukan vlasnika Envera Patkovića, Tornjak Naima Gljive…

Besim Gljiva

– Hiljade ljudi, ljubitelja borbi bikova i vašara iz cijele BiH, ali i susjednih zemalja – Srbije, Hrvatske i Crne Gore, danas je uživalo na Čevljanskom polju. Ovo veliko veselje nije pokvarila ni kiša. Nadam se da će svi naši posjetioci bez problema stići svojim kućama i da će se svi oni i naredne godine vratiti na Čevljansku koridu, ali i povesti svoju rodbinu i prijatelje – kazao je organizator Besim Gljiva.

Milenko Srdić već godinama je voditelj i jedan od zaštitnih znakova Čevljanske koride.

– Čevljanovići su danas kao Las Vegas. Pogledajte ovo blještavilo i sretna lica. To je nama svima najveća nagrada – kaže Milenko Srdić.

Prodavači pečenja, ali i oni sa brojnih štandova raznovrsne robe danas su zadovoljno trljali ruke. Najmlađi su također uživali u sadržajima poput vožnje ringišpilom, jahanja i slikanja na ponijima, vožnje dječijim autima…