Home » Završena obnova najstarije džamije u Krajini

Završena obnova najstarije džamije u Krajini

U zidinama Starog grada Bijela Stijena kod Cazina danas je upriličena svečanost otvaranja obnovljene najstarije džamije u Krajini.

Predsjednik džematskog odbora džemata Stijena u Cazinu Esad Topalović kazao je, povodom okončanja projekta restauracije i obnove ovog značajnog kulturno-historijskog spomenika, da su sredstva osigurana donacijama većinskim dijelom lokalnog stanovništva, a dijelom okolnih mjesta i dijaspore.

– Uvijek je bilo pokušaja da se nešto uradi, ali je to bilo sitno. Od 2019. godine kada sam ja preuzeo džemat pokrenuli smo veliku akciju. Razgovarao sam sa džematlijama i oni su se složili da krenemo u projekt obnove stare džamije – kaže Topalović.

Dodaje kako ih je pandemija koronavirusa znatno usporila, ali ne i spriječila da nastave saidejom obnove džamije.

Vrijednost radova na obnovi džamije je oko 250.000 KM.

– Rijaset je pomogao s 4.000 KM i Grad Cazin prije neki dan je platio majstore 7.000 KM. Dakle, sve su ovo mještani sami i pokrenuli i uradili, na čemu im se zaista divim – poručio je Topalović.

Istočno od Cazina u pravcu Bosanske Otoke unutar zidina Starog grada Bijela Stijena, Osmanlije su 1575. godine po dolasku u ove krajeve, kako se pretpostavlja, izgradili malu džamiju sa drvenom munarom. Zidana je od kamena, srednjih dimenzija 9,8×11,4 metara.

Prema Hamdiji Kreševljakoviću, ovo je najstarija džamija u Bosanskoj krajini, ali tačan datum njene izgradnje nije poznat.