Home » Završeni ‘Slobodarski dani viteškog grada Bužima 2022’ – Nanić heroj odbrane BiH

Završeni ‘Slobodarski dani viteškog grada Bužima 2022’ – Nanić heroj odbrane BiH

Izet Nanić heroj je odbrane Bosne i Hercegovine, poruka je sa završnog skupa manifestacije ”Slobodarski dani viteškog grada Bužima 2022”.

Manifestaciji su prisustvovale brojne zvanice, među kojima i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji je poručio da se danas odaje počast legendi bosanskohercegovačkog otpora Izetu Naniću.

– Danas obilježavamo formiranje 505. viteške brigade kada se sjećamo jednog od naših najvećih heroja – istakao je Komšić.

Federalni premijer Fadil Novalić je poručio da ponosno stoji u gradu koji je iznjedrio najveće heroje BiH.

Izrazio je zadovoljstvo da je projekt izgradnje Muzeja 505. viteške brigade ugledao svjetlo dana.

– Posebno sam radostan da je Vlada Federacije BiH učestovala u ovom projektu. Ove godine sa 400.000, a prošle sa 100.000 KM, a na tome nećemo stati – rekao je Novalić.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Bakir Izetbegović je istakao da je odbrana BiH po mnogo čemu drugačija od svih ratova koje historija pamti, a da je u mnogim aspektima teško objašnjiva.

  U Policijskoj akademiji FMUP-a promovirana 40. generacija polaznika za čin 'policajac' (VIDEO)

– Umjesto da šapatom padne, BiH je napravila nevjerovatnu odbranu koju vojni eksperti nisu dovoljno analizirali niti pojasnili. Vi u Bužimu niste pali u zamku zaborava, a svaki august je u znaku sjećanja – naglasio je Izetbegović.

Skup je pozdravila i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić koja je naglasila da će historija pisati brojne stranice o velikom viteštvu generala Nanića i njegovih saboraca.

– Naša djeca će iz udžbenika učiti kako se herojski brani rodna gruda – poručila je Karić.

Brojne delegacije prije završne svečanosti posjetile su Turbe generala Izeta Nanića i poginulih boraca i šehida 505. viteške brigade, gdje su položili cvijeće i odali počast.