Home » Zbog neiskorištenih kredita prošle smo godine platili rekordnih 3,4 miliona KM penala

Zbog neiskorištenih kredita prošle smo godine platili rekordnih 3,4 miliona KM penala

 

Bosna i Hercegovina je na kraju prošle godine imala 2,1 milijardu maraka odobrenih kredita koje nije povukla i za koje je samo u 2015. platila 3,4 miliona KM penala. Radi se o dosadašnjem rekordu kojim su nas kreditori kaznili za neiskorištena sredstva. Naime, do sada se cifra penala svake godine kretala od 1,1 milion do 2,7 miliona KM. „Commitment fee“ je i ove godine naznačen, ali se nije govorilo o kolikim se sredstvima radi po entitetima, piše Patria.

Uvijek isti neiskorišteni krediti

Uobičajeno je da svake godine Federacija plaća veće penale za nepovučena sredstva negoli RS. Tako je 2014. godine Federacija platila 1.421.137 KM, dok je RS platila 401.326 KM. Međutim, ove godine se očito povećavaju penali koje mora platiti Republika Srpska, koja gotovo nekontrolirano podiže nove kredite.

Nažalost, Federacija već godinama plaća penale na nepovučena sredstva za jedne te iste kredite. Jedan od tih kredita je redovan „porez“ za budžet ovog entiteta, a odnosi se na Vjetroelektrane na Mesihovini iznad Livna koje su trebale biti završene još prošle godine. Ali, gotovo svake godine ovaj nepovučeni kredit od Njemačke banke za razvoj u iznosu od 138 miliona KM koštao je ovu državu. Tako su i 2014. godine stigli penali na naplatu od 374 hiljade KM. Kako 2014. tako je i prošle 2015. na račun Njemačke banke za razvoj sa sjedištem u Frankfurtu leglo novih 374 hiljade maraka. Čini se da je ovaj kredit do sada progutao više od dva miliona KM i to nizašto.

Dakle, niko do sada nije postavio pitanje rješenja ovog, ali i brojnih drugih kredita, koji kao investicija bez ikakva razloga stoje i uzalud jedu novac. Ili je razlog uobičajeni problem – neznanje.

Dvije milijarde stoje, molimo milijardu od MMF-a

Ukupni „commitment fee“, kojim je nerad i javašluk državnih službenika kažnjavao građane ove zemlje iznosi oko 25 miliona maraka. Koliko je tu radnih mjesta? To je oko 1.000 kvalitetnih radnih mjesta, vrijednih po 25 hiljada KM. Radi se o novcu koji se prioritetno vraća iz budžeta, pa bi se moglo reći kako se naplaćuje direktno sa računa građana koji te budžete pune. Dakle, imamo svakako preskupu državu, zbog brojne administracije, ali koju očigledno vode i nekompetentni ljudi, koje inače biramo.

Cifre za penale će svake godine rasti, zato što rastu i krediti koje ova vlast podiže, a da one sa kojima se već prije zadužila nije ni počela trošiti.

Možda bi neko trebao tražiti objašnjenje od ministara finansija na nivou BiH i Federacije, te premijera BiH i Federacije  zašto se ova država zadužuje za milijardu maraka kod MMF-a, kad joj dvije milijarde KM čekaju da budu investirane.

Patria