Home » ZDK: Alma Bradarac dobila spor sa Službom zapošljavanja

ZDK: Alma Bradarac dobila spor sa Službom zapošljavanja

Općinski sud u Zenici, u postupku koji je vodio sudija Smajo Šabić, proglasio je nezakonitom i poništio odluku Javne ustanove Služba za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona (JUSZZDK) od 30. aprila 2014. godine, kojom je Alma Bradarac tada smjenjena s mjesta pomoćnice direktora ove ustanove.

Faksimil sudske odluke
Faksimil sudske odluke

Sud je poništio i novi ugovor o radu, koji je, nakon te smjene, 6. maja iste godine JUSZZDK potpisala s ovom zaposlenicom te proglasio važećim Ugovor o radu od 12. jula 2013. Kao posljedica ovakve odluke, na koju se JUSZZDK ima pravo žaliti, ova ustanova gospođi Bradarac mora isplatiti 17.082,91 sa zakonskim zateznim kamatama, a što je iznos razlike u plaći za 20 mjeseci, odnosno zaključno s 31.12.2015, kao i još 3.569,60 KM na ime naknade za troškove parničnog postupka. I to sve u roku od 15 dana. Bude li se JUSZZDK odlučila uložiti žalbu, iznos bi, zbog zateznih kamata, mogao narasti na još nekoliko desetina hiljada KM.

Jer, i ove, presuđene cifre, a po izračunu gospođe Bradarac, sa zateznim će kamatama narasti na iznos od preko 41.000 KM. JUSZZDK uz to mora platiti i angažman svog advokata, Ante Petrušića.

Podsjetimo, spor je nastupio nakon što je tadašnji direktor JUSZZDK Ratko Orlandić (NSRzB) gospođu Bradarac smjenio sa pozicije svog pomoćnika. Povod za smjenu bila je činjenica da je, s kolegom Suljom Čolakovićem, samo nekoliko dana ranije, tačnije 24. aprila 2014., bila supotpisnica krivične prijave Kantonalnom tužilaštvu ZDK zbog nezakonitog i stranačkog zapošljavanja nekoliko osoba u Službi.

Čolakoviću je ubrzo uručen otkaz, još dok je bio na bolovanju, ali je zaštitnom sudskom mjerom vraćen na posao do okončanja postupka. Čolaković je u međuvremenu dobio i prvostepenu presudu u ovom postupku, 19.11.2015., po kojoj se Služba obavezuje da ga vrati na mjesto Koordinatora za praćenje i provođenje politike zapošljavanja te isplati razliku u plaći od 16. februara 2015. (oko 500 KM mjesečno plus zakonske zatezne kamate) te troškove advokata (zajedno oko 10.000 KM).

JUSZZDK je na ovu presudu Općinskog suda u Zenici uložila žalbu Kantonalnom sudu u Zenici te postupak ide dalje, odnosno još nije punovažno riješen. Čolaković i Bradarac još uvijek, nakon prigovora Čolakovića na tužilačku odluku iz ljeta prošle godine da ne provodi postupak, čekaju novu tužilačku odluku Tužilaštva ZDK, a koje, po naredbi glavne tužiteljice Vesne Kaknjo, uvažilo argumente iz prigovora i naložilo provođenje istrage.

Podsjetimo, nedavno je i Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona predložilo podizanje, a Općinski sud Tuzla potvrdio optužnicu za iste zloupotrebe protiv bivšeg direktora Službe za zapošljavanje TK Šemse Berbića, pa se očekuje da uskoro i KTZDK uskoro predloži svoju konačnu odluku.

Također, i Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona podiglo je optužnicu protiv bivšeg direktora Direkcije za ceste Unsko-sanskog kantona Amela Alagića, također zbog krivičnog djela zloupotrebe položaja i ovlaštenja pri zapošljavanju bez konkursa.

Redakcija