Home » ZDK – Čolaković i Pešić potpisali sporazum o projektu zapošljavanja djece šehida i poginulih boraca

ZDK – Čolaković i Pešić potpisali sporazum o projektu zapošljavanja djece šehida i poginulih boraca

Ministar za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona Fahrudin Čolaković i direktor Službe za zapošljavanje tog kantona Anto Pešić potpisali su Sporazum o međusobnoj saradnji na realizaciji “Projekta sufinansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja djece šehida/poginulih branitelja u 2022. godini”.

Program finansiraju Vlada Zeničko-dobojskog kantona i Federalni zavod za zapošljavanje, koji su izdvojili po 100.000 KM (ukupno 200.000 KM), a realizira se putem Službe za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona.

– Imamo dobre efekte, zbog toga smo odlučili da i ove godine idemo sa realizacijom tog programa. Prijavljivanje ide preko općinskih biroa tako da će pripadnici boračke populacije, u ovom slučaju djeca šehida i poginulih boraca, na vrijeme biti informirana o procedurama – rekao je ministar Čolaković.

  KUIP ZDK u prvih šest mjeseci izrekla kazni u vrijednosti 1.240.000 KM

Prema riječima Ante Pešića, pravo učešća u programu imaju djeca šehida i poginulih boraca sa evidencije biroa za zapošljavanje.

– Poticajna sredstva se kreću od 600 do 800 KM na dijelu troškova za doprinose i dio neto plaće, za SSS i NK 600 KM, a za VSS 800 KM u trajanju do 12 mjeseci – rekao je Pešić, saopćila je Press služba ZDK.