Home » ZDK: Nedostaje policajaca, stanje bezbjednosti zadovoljavajuće

ZDK: Nedostaje policajaca, stanje bezbjednosti zadovoljavajuće

Predsjednik Komisije za nadzor rada policije u Zeničko-dobojskom kantonu i zamjenik predsjedavajuće Skupštine ZDK, Jasmin Duvnjak, ocjenio je danas na press-konferenciji da je stanje sigurnosti u ZDK zadovoljavajuće te kako je i dobra i funkcionalna organizacija policije na terenu.

-Primjetna je motivacija rukovodećeg kadra, kao i odgovornost i profesionalizam policijskih službenika pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Imajući u vidu skromne budžetske okvire i postojeća ovlaštenja, policija ima izvanredne rezultate i krajnje profesionalno i odgovorno obnaša svoju društvenu misiju- kazao je Duvnjak.

Šut: Manje krivičnih djela
Šut: Manje krivičnih djela

On je dodao kako su članovi Komisije i komesar Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK-a Semir Šut u proteklih 20-tak dana posjetili sve općinske policijske uprave te sjedište Uprave policije i Specijalne jedinice MUP-a ZDK. MUP bi, po sistematizaciji, trebao imati 1.235 policijskih službenika, ali je u ovom trenutku nepopunjeno 223 ili 18 odsto pozicija.

-Najveći stepen nepopunjenosti je na području PS Vareš, gdje je nepopunjeno oko 43 odsto mjesta. Da nam se ne bi desio masovniji odlazak policajaca u penziju, treba se kontinuiranim prijemom novih policijskih službenika osigurati kadrovska popunjenost- istakao je Duvnjak.

Šut je istakao kako smatra korisnim posjete Komisije te da je ovih dana prema Vladi ZDK otišla Informacija o stanju bezbjednosti u ZDK, u kojoj se ističe da je broj krivičnih djela u opadanju u odnosu na prethodne godine.

-U odnosu na 2011., kada smo imali 3.836, u 2015. godine imamo 3.058 krivičnih djela. Taj dijagram krivičnih djela je u stalnom i blagom opadanju- kazao je Šut. Pad je i prekršaja iz kategorije javnog reda i mira. Nisu, međutim, zadovoljni negativnim trendom povećanog broja saobaraćajnih nesreća, ali to, kaže Šut, nije samo trend u ZDK-u, nego i u dugim dijelovima BiH.

U tom su smjeru predložili izradu Strategije za rješavanja problema bezbjednosti saobraćaja Federacije BiH, kako bi se smanjio broj nesreća, smrtnih slučajeva i teških povreda. Drastično je smanjen i broj krađa automobila.

Redakcija