Home » ZDK: Novci stanara više nisu obrtna sredstva upravitelja zgrada!

ZDK: Novci stanara više nisu obrtna sredstva upravitelja zgrada!

Nakon više od mjesec dana pauze, zastupnici u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona (SZDK) danas su ponovo sjeli u skupštinske klupe, ali je sjednica, zbog nedovoljnog broja zastupnika u sali, prekinuta nakon šeste tačke i uzvojenog Izvještaja o radu Ureda za pritužbe javnosti za period između 1. januara i 31. decembra prošle godine.

Danas su, između ostalog, usvojili su i Prijedlog Zakona o korištenju, upravljanju i održavanju zajedničkih dijelova i uređaja zgrade za koji je inicijativu, još 2012. godine, podnio tadašnji zastupnik Stranke za Bosnu i Hercegovinu Asim Čajlaković.

Puno posla bilo pred zastupnicima
Puno posla bilo pred zastupnicima

-Trebalo je mnogo vremena da ovaj, jako kvalitetan zakon ugleda svjetlo dana, ali mi je jako drago što je donešen i što će njime biti uređena oblast zajedničkog stanovanja u ZDK-u. Između ostalog, izmjene predviđaju da sredstva koja građani uplaćuju na račun upravitelja svoje zgrade više nisu obrtna sredstva upravitelja- kazao je Čajlaković, koji je, iako nije obnovio zastupnički mandat, pažljivo pratio raspravu o ovom zakonu, za koji su glasali svi prisutni zastupnici u sali.

Čajlaković je imao potrebi da se obrati i zahvali svojim nasljednicima u SZDK, jer, kaže, više se ne može se desiti da, kao prilikom stečajnog postupka u preduzeću „Zenica-stan“, stotine hiljada novca građana završi u stečajnoj masi.

Zastupnici SZDK dali su svoje pozitivno mišljenje i o Nacrtu Zakona o razvojnom planiranju i upravljanju razvojem u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH), kao i Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici FBiH, koji je izazvao dosta rasprave.

Husić: Nećemo se preregistrirati
Husić: Nećemo se preregistrirati

Pogotovo nakon obraćanja direktorice zeničke Nevladine organizacije „Medica“ Sabihe Husić, koja je izrazila svoje neslaganje predviđenom zakonskom odredbom da sigurne kuće u FBiH ubuduće budu organizirane kao javne ustanove. Ona je istakla kako je neozbiljan argument da FBiH nije imale kontrolu nad radom sigurnih kuća, kada oni redovno dostavljaju svoje izvještaje nadležnim institucijama.

FBiH, koja se ovim izmjenama obavezuje da će sa 70 odsto finansirati rad sigurnih kuća, u 2015. godini, kazala je Husić, nije uplatila nijednu KM.

-Nadam se da će se razgovorima nastojati doći do najboljeg modela, da žrtve nasilja imaju adekvatnu, brzu, efikasnu i ekonomičnu uslugu. Izmjene su i u suprotnosti sa Istanbulskom konvencijom, koju je potpisala i BiH, a koja kaže da sigurne kuće vode specijalizirane ženske organizacije.

Nigdje u svijetu i regionu nije poznato da se iziričito zahtjeva od nevladinih organizacija da izvrše preregistraciju jednog svog servisa, a to je sigurna kuća, u javnu ustanovu. Ako se to desi u FBiH, to će biti prvi put da je neko u ovom, demokratskom društvu nekome zabranio da radi. I to nekome ko je godinama radio pošteno i odgovorno ovaj posao- kazala je Husić, koja je dodala kako nijedna od šest nevladinih organizacija u FBiH neće svoju sigurnu kuću preregistrirati u javne ustanove.

Ministar rada i socijalne skrbi ZDK-a Nurđehan Šahinović je, u objašnjenju zašto su podržali ovaj nacrt, istakao kako je intencija FBiH bila da sistemski uredi ovu oblast.

Husejnagić: Nema garancija za novac
Husejnagić: Nema garancija za novac

-Rješenje predviđa da će 70 odsto sredstava osiguravati Vlada FBiH, a 30 odsto kantoni. Moramo se uozbiljiti. To je Vlada FBiH- kazao je ministar Šahinović. Međutim, poziv da se uozbilje ražestio je, od ove sjednice nezavisnu zastupnicu Amru Jupić, koja je nakon prošle sjednice, održane krajem februara, isključena iz SBB-Fahrudin Radončić.

-Ja sam mrtva-ozbiljna, minstre. Možda je to bio poziv da se uozbilji Vlada ZDK, ali da vjerujem Vladi FBiH, koja je uplatila samo 8 odsto, da će od sada plaćati 70 odsto za rad sigurnih kuća, to je još jedna podvala.

Mujanović: Podnio dvije inicijative
Mujanović: Podnio dvije inicijative

Misli li iko na budžet ZDK-a, koji nam je dužnost štititi?! Ko će te ljude primati na posao, ko otpuštati?!- poručila je Jupić. Ona je, uz nezavisnog zastupnika Kemala Mušinbegovića, koji je nedavno sam istupio iz SBB-a, bila protiv ovakvog Nacrta. Suzdržani su bili Amil Buljubašić i Munib Husejnagić iz SDP-a, koji je istakao kako nema garancija da će Vlada FBiH plaćati svoje obaveze. Svi ostali zastupnici glasali su za prijedlog resornog Ministarstva rada i socijale da se podrže izmjene, ali uz zaključak i da se u njih pokušaju ugraditi i zaključci iz rasprava SZDK.

Po skraćenom je postupku, na inicijativu Hašima Mujanovića (SBiH), usvojen Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o javnom redu i miru, koji definiše pojam javnog mjesta, u koji su uvršteni čak i balkoni i stanovi, ako se iz njih ugrožava javni red i mir.

Nije, međutim, usvojena i Mujanovićeva Inicijativa da se prenos nadležnosti u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja, a po uzoru na općine Žepče i Usora, sa ZDK-a prenese i na ostale općine u ZDK-u. Termin nastavka prekinute 25. sjednice bit će određen naknadno.

Redakcija