Home » ZDK – Okončana realizacija programa poticaja poljoprivredi za 2021.

ZDK – Okončana realizacija programa poticaja poljoprivredi za 2021.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je odluku za isplatu sredstava poticaja otkupljivačima jagodičastog voća iz tog kantona za 2021. u iznosu 90.469,24 KM.

Sredstva su dodijeljena putem javnog poziva, a pravo na poticaje ostvarilo je 11 otkupljivača jagodičastog voća.

Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Mirsad Hadžić rekao je da je tom odlukom okončana realizacija ovogodišnjeg Programa utroška sredstava za poticaje u poljoprivredi u rekordnom iznosu od 3.444.035 KM, a odnosi se na animalnu i biljnu proizvodnju, prerađivače i otkupljivače, kapitalne investicije i ostale vrste podrški u poljoprivredi.

– Pozivam poljoprivrednike na strpljenje, jer sve ono što je odobreno na Vladi je u proceduri isplate koja će krenuti vrlo brzo i biti završena do sredine januara – rekao je Hadžić.

Naglasio je da će u januaru, a nakon usvajanja budžeta za 2022., biti usvojen novi program poticaja poljoprivredi koji će obuhvatiti oko 80 posto postojećih mjera poticaja, dok će preostalih 20 posto mjera biti usaglašavano sa poljoprivrednim proizvođačima vodeći računa da to budu mjere koje će biti najefikasnije i najefektivnije u 2022., saopćeno je iz Pres-službe ZDK.