Home » ZDK: Opozicione stranke pokreću Inicijativu za promjenu Ustava

ZDK: Opozicione stranke pokreću Inicijativu za promjenu Ustava

Zastupnici u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, uglavnom iz opozicije, obavjestili su danas na press-konferenciji javnost da su usaglasili pokretanje Inicijative za promjene Ustava ZDK, s ciljem uklanjanja diskriminacije. Kako je istakla predsjedavajuća SZDK Draženka Subašić, koja je bila i inicijator ove inicijative, podršku su, uz njen DF, dali i zastupnici SDP-a, BPS-a, A-SDA, SBiH te dvoje nezavisnih zastupnika, Kemal Mušinbegović i Amra Jupić.

Ustav bi se mijenjao u članu 32b., s ciljem da se u SZDK, osim klubova tri konstitutivna naroda- Bošnjaka, Hrvata i Srba, mogao oformiti i Klub Ostalih, ali uz uvjet da postoji najmanje jedan zastupnik konstitutivnog naroda ili Ostalih. To bi podrazumjevalo i da bi Radno predsjedništvo SZDK u budućnosti činila četiri člana, koja bi između sebe birala Predsjedavajućeg i zamjenika Predsjedavajućeg SZDK. Ako SZDK ne bi u svom sastavu imala nijednog zastupnika iz reda Ostalih, to bi mjesto ostajalo upražnjeno.

Subašić: Zahtjev za ravnopravnost svih
Subašić: Zahtjev za ravnopravnost svih

-Potpisnici Inicijative su i dva zastupnika SBB-Fahrudin Radončić, a imamo i obećanje od SBB-a da će, kada ova inicijativa dođe na usvajanje na SZDK, da će biti podržana od strane njihovog kluba- kaže aktuelna predsjedavajuća SZDK Subašić, koja dodaje da je suština inicijative da i ostali bh. narodi, a ne samo iz tri konstitutivna, dobiju pravo izbora svojih predstavnika u rukovodstva SZDK.

Predsjednik Kluba SDP-a Munib Husejnagić i Kluba SBiH Hašim Mujanović dodaju kako ovom inicijativom, na praktičan način, potvrđuju da su za ravnopravnost svih naroda u ZDK, a tako i u BiH.

-Ovo je zadnje vrijeme da se prijeđe s riječi na djela. Sve političke partije samo deklarativno podržavaju ravnopravnost. Vidite da ima političkih partija koje nisu potpisnice ove inicijative (SDA, HDZ i SBB-op.a.)- kaže Husejnagić, koji dodaje da bi, realno, za oko dva mjeseca inicijativa mogla doći na sjednicu SZDK.

Mujanović: Zakoni se moraju poštovati
Mujanović: Zakoni se moraju poštovati

Mujanović, pak, ističe kako će insistirati na dosljednoj primjeni aktuelnih zakona, koji podrazumjevaju participaciju žena u Vladi ZDK s minimalno 40 odsto.

-Ni dan danas nemamo nijedne žene u Vladi ZDK. Tu ne možemo raditi kalkulacije, jer zakoni nisu da bi se s njima kalkulisalo. Jasno je propisano najmanje 40 odsto manje zastupljenog spola. Nadam se da će ova inicijativa dovesti u donekle ravnopravan položaj građane koji se ne žele izjašnjavati kao konstitutivni narodi. Jer, to je apsurdno, kao što je apsurdna i sama BiH, kao jedina država na svijetu država konstitutivnih naroda- kaže Mujanović, koji dodaje da nema konstitutivnih naroda, jer svi smo mi, kaže, konstitivni i ravnopravni. Husejnagić i Mujanović dodaju da će, nakon usvajanja ove inicijative, tražiti i novu rekonstrukciju Vlade ZDK.

Redakcija