Home » ZDK: Premijer Galijašević u radnoj posjeti Novom Šeheru

ZDK: Premijer Galijašević u radnoj posjeti Novom Šeheru

Delegacija Vlade Zeničko-dobojskog kantona na čelu sa premijerom Miralemom Galijaševićem boravila je u radnoj posjeti području Novog Šehera u općini Maglaj. Premijer Galijašević posebno se interesovao za projekte putne i vodne infrastrukture u novošeherskom kraju, koji se finansiraju iz budžeta ZDK.

Istaknut je problem neagilnosti Općine Maglaj, zbog čega kasni realizacija veoma važnih projekata za život građana. Primjer su projekti rekonstrukcije vodovoda “Stijene”, “Korito”  i “Šljuka” u MZ “Čobe” koji kasne jer općinske vlasti ne izdaju potrebnu dokumentaciju. Vlada ZDK je još u martu ove godine za rekonstrukciju vodovoda odobrila sredstva u iznosu od 39.000 KM, ali su općinske vlasti tek krajem prošlog mjeseca objavile tender za izradu izvedbenog projekta.

Vlada očekuje od Općine Maglaj da se ozbiljnije posveti ovim projektima. Zbog neagilnosti općinske administracije gubi se dragocjeno vrijeme u građevinskoj sezoni, a najviše ispaštaju građani.

Iz istih razloga kasni i izgradnja druge faze fekalne kanalizacije u Novom Šeheru, koja je trebala biti završena još prošle godine. Iz kantonalnog budžeta odobreno je 35.000 KM, ali 100 domaćinstava još nema priključak na kanalizaciju jer općina Maglaj nije osigurala potrebnu dokumentaciju.

zdk.ba

Premijer Galijašević i članovi Vlade ZDK obišli su i gradilište farme za uzgoj brojlera u mjestu Kotorače, nedaleko od Novog Šehera. Montaža hala trebala bi biti završena za desetak dana, a farma kapaciteta 50-55.000 tovnih pilića zaposlit će 5-6 radnika.

cof

Također, upriličena je i posjeta Osnovnoj školi “Novi Šeher” i obilazak velelepne sportske dvorane kapaciteta 450 sjedećih mjesta, čiju je izgradnju prošle godine sa 1,5 miliona KM finansirala Vlada Zeničko-dobojskog kantona. Vlada je sa dodatnih 100.000 KM nedavno finansirala kupovinu opreme za izvođenje nastave tjelesnog odgoja, košarku, rukomet, odbojku, mali nogomet i stoni tenis, kao i uvođenje grijanja u dvorani.

 

Press služba ZDK