Home » ZDK: Promijenjena dva člana Komisije za boračko-invalidska pitanja, odsada zastupljen i HVO

ZDK: Promijenjena dva člana Komisije za boračko-invalidska pitanja, odsada zastupljen i HVO

Privremena Komisija za izbor i imenovanje Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, koja je danas ponovo zasjedala, jednoglasno je potvrdila i izmijenjeni prijedlog za sastav Vlade mandatarke Amre Mehmedić koja bi trebala biti i potvrđena na sutrašnjoj sjednici Skupštine – potvrdio je Feni predsjednik te komisije Mladen Simić.

-Komisija je jednoglasno utvrdila prijedlog mandatarke za sastav nove Vlade, koji je s predloženim amandmanima uputila u daljnju skupštinsku proceduru. Izmjena se odnosila na promjenu jednog ministra ispred Demokratske fronte, što je uvaženo te isto tako dato u skupštinsku proceduru. Radi se o promjeni prijedloga kandidata za ministra za boračka pitanja Adnana Sirovice iz Maglaja, koji je predložen umjesto Ibrahima Smajića iz Zenice – kazao je Simić.

Komisija je usvojila i prijedlog za promjenu dva člana Komisije za boračko-invalidska pitanja pa je umjesto Hajriza Dogloda predložen Sinan Gluhić, a umjesto Šemse Fehrića novi je prijedlog Stanko Knežević.

-HDZ je za članstvo u Komisiji za boračko-invalidska pitanja predložio Stanka Kneževića ispred Udruge boraca i veterana domovinskog rata Hrvatskog vijeća odbrane pa smo time ispravili propust. Sada će u toj komisiji biti zastupljen i HVO – kazala je predsjednica Kluba HDZ-a Anita Paurić.

Tokom dana pojavila se i informacija kako bi, navodno, do sutrašnje sjednice Skupštine i HDZ mogao mijenjati svoj prijedlog kandidata za ministra. S obzirom da je druga hrvatska pozicija koja bi trebala pripasti tom političkom subjektu pripala ženi, Tanji Radoš-Kosić iz Žepča, logično se nameće da bi mogli kandidirati novo ime za Ministarstvo rada, socijalne politike i izbjeglica, a za koje je trenutno predložen Zlatko Jelić iz Usore.

-Do nas nije došao nikakav prijedlog pa o tome nije ni raspravljano. Ukoliko dođe do bilo kakve promjene, one mogu doći samo od Pregovaračkog tima HDZ-a, koji je i jedini nadležan da bilo šta mijenja – navela je Paurić.

Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a ZDK Iva Tadić, koji je također zastupnik u Skupštini ZDK te delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, podvukao je kako “prvi put čuje za tu mogućnost” te da “sigurno neće biti nikakvih promjena”, odnosno da Jelić i Radoš-Kosić ostaju njihovi kandidati.

Osim što su se neki kandidati za ministre, navodno, ranije izjašnjavali kao Ostali, vladajuća bi koalicija sutra mogla imati problema za izglasavanje nove Vlade zbog činjenice da Zakon o Vladi ZDK nalaže kako u sastavu vlade tog kantona, a koja ima deset ministarskih te poziciju premijera, treba biti sedam Bošnjaka te po dva Srbina i Hrvata.

Međutim, u prijedlogu koji je dostavila mandatarka Amra Mehmedić, za tri su ministarske pozicije predloženi kadrovi iz hrvatskog naroda, dok bi u novoj Vladi ZDK za jednu poziciju trebalo biti manje ministara-Bošnjaka.

Tako su, osim mandatarke Mehmedić, prijedlozi za ministarske pozicije iz reda Bošnjaka još i Samir Šibonjić iz Zavidovića (privreda, NES), Dženana Čišija iz Visokog (finansije, DF), Benjamin Sinanović iz Zavidovića (unutrašnji poslovi, SDP BiH), Adnan Sirovica iz Maglaja (boračka pitanja, DF) i Edin Hasaničević Tešanj (pravosuđe i uprava, Naša stranka); za tri hrvatske pozicije predloženi su Vinko Marić iz Žepča (poljoprivreda, vodoprivreda i šumarstvo, BHI-KF), Tanja Radoš-Kosić iz Žepče (zdravstvo, HDZ BiH) i Zlatko Jelić iz Usore (rad, socijalna politika i izbjeglice, HDZ) te za dvije pozicije iz reda Srba Boško Jefić iz Zenice (obrazovanje, nauka, kultura i sport, SDP BiH) i Danijel Pašić iz Tešanj (prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštita okoline, SDPBiH).